Na hlavný obsah

BioNTech ohlásil začiatok klinických testov vakcíny proti malárii

Je založená na mRNA technológii ako aj vakcína proti covidu.

BioNTech ohlásil začiatok klinických testov vakcíny proti malárii
Pracovník v ochrannom odeve na Madagaskare. Foto: TASR/AP

Nemecká biotechnologická firma BioNTech, ktorá vyvinula rovnakou metódou založenou na mRNA technológii aj očkovaciu látku proti koronavírusu v spolupráci s americkou farmafirmou Pfizer, plánuje po úspešných testoch na budúci rok výrobu vakcíny proti malárii v najzasiahnutejších oblastiach Afriky. 

Každý rok sa infikuje maláriou asi 500 miliónov ľudí, pri ťažkom priebehu choroby jej podľahne jeden až tri milióny infikovaných, najmä detí v chudobných krajinách subsaharskej Afriky.

Infekciu prenášajú komáre rodu Anopheles a priebeh choroby býva neraz veľmi rýchly. Zlyhávajú dôležité orgány najmä obličky a pacient upadá do kómy.

„Naším cieľom je vyvinúť vakcínu, vďaka ktorej bude parazit malárie viditeľný a napadnuteľný imunitným systémom od samého začiatku, keď je najzraniteľnejší. Ďalším cieľom je postaviť moderné digitálne závody, ktoré budú vyrábať vakcínu, založenú na mRNA technológii,“ odzneli slová šéfa BioNTechu Ugura Sahina v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Okrem firmy BioNTech sa do pokročilého štádia vo vývoji vakcíny proti malárii dostala aj britsko-švédska spoločnosť AstraZeneca.

Pomocou mRNA technológie, ktorú používajú nemeckí vedci, sa však očkovacie látky vyvíjajú rýchlejšie a jednoduchšie sa aj adaptujú.

Tieto vakcíny podnecujú ľudské telo k tvorbe proteínu, ktorý je súčasťou vírusu, čo vyvoláva imunitu voči nemu.

„Bolo by fantastické, keby vedci vyvinuli účinnejšiu vakcínu proti malárii a som rada, že BioNTech oznámil pokročilé štádium vo výskume ako aj zámer postaviť továrne na jej výrobu v Afrike,“ vyhlásila riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Afriku Tsidi Moetiová

Prvú a doteraz jedinú licencovanú vakcínu proti malárii na svete Mosquirix vyvinula britská spoločnosťou GSK na základe dlhoročných klinických testov vo viacerých afrických krajinách. Jej účinnosť sa však pohybuje len okolo 30 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet