Na hlavný obsah

Blinken odmietol podiel USA na kubánskych protestoch

Ostrovný štát zažíva strmý ekonomický prepad.

Blinken odmietol podiel USA na kubánskych protestoch
Na snímke vľavo šéf diplomacie USA Antony Blinken a protesty na Kube. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok (12. 7.) odmietol tvrdenia kubánskeho prezidenta Miguela Díaza-Canela, že za protivládne demonštrácie sú zodpovedné Spojené štáty. Informovala o tom agentúra AFP.

„Pre kubánsky režim by bola veľká chyba interpretovať to, čo sa deje v desiatkach miest po celom ostrove, ako dôsledok akýchkoľvek krokov USA,“ odpovedal Blinken novinárom na otázku o poznámkach prezidenta Díaza-Canela.

Kubánsky prezident v televíznom príhovore v pondelok poznamenal, že jeho vláda čelí mnohým ťažkostiam spôsobeným desaťročiami amerických sankcií, ktorých cieľom je krajinu „ekonomicky dusiť a vyvolať sociálne nepokoje“.

Spojené štáty uvalili hospodárske embargo na Kubu v roku 1960 v reakcii na revolúciu vedenú Fidelom Castrom a s ňou spojené znárodnenie nehnuteľností patriacich americkým spoločnostiam i občanom.

O dva roky neskôr USA embargo rozšírili. Bývalý americký prezident Donald Trump navyše na tento ostrovný štát uvalil pred koncom svojho funkčného obdobia ďalšie sankcie.

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) koncom júna drvivou väčšinou hlasov už po 29. raz schválilo rezolúciu odsudzujúcu USA za toto embargo. Rezolúciu podporilo 184 krajín z 193-členného Valného zhromaždenia. Proti hlasovali USA a Izrael, tri krajiny sa zdržali hlasovania a štyri nehlasovali.

Na záberoch vysielaných z Kuby naživo na sociálnych sieťach bolo v nedeľu (11. 7.) vidno tisíce ľudí pochodujúcich na havanskej promenáde Malecón, ale aj v menších mestách v provincii Cienfuegos pri južnom pobreží či meste Palma Soriano na juhovýchode Kuby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet