Na hlavný obsah

Blokovala Suezský prieplav. Loď Ever Given v stredu definitívne opustí Egypt

Došlo k dohode.

Blokovala Suezský prieplav. Loď Ever Given v stredu definitívne opustí Egypt
Loď Ever Given v Suezskom prieplave. Foto: TASR/AP

Egyptský súd v utorok (6. 7.) schválili uvoľnenie obrovskej kontajnerovej lode Ever Given, ktorá v marci takmer týždeň blokovala premávku v Suezskom prieplave. Loď bude môcť vďaka tomu po troch mesiacoch odplávať z Egypta.

Plavidlo opustí krajinu v stredu (7. 7.) po ceremónii, ktorá sa uskutoční v meste Ismailia. Správa Suezského prieplavu v nedeľu (4. 7.) oznámila, že sa s japonským majiteľom lode – spoločnosťou Shoei Kisen Kaisha Ltd a jej poistiteľmi dohodla na finančnom urovnaní.

Podrobnosti dohody správa neoznámila. Na začiatku požadovala odškodnenie vo výške 916 miliónov dolárov. Sumu neskôr znížila na 550 miliónov.

Štyristo metrov dlhá a 200 000 ton ťažká loď sa 23. marca vzpriečila v prieplave a zasekla sa na brehu. Jej uvoľnenie okrem iného zahŕňalo flotilu silných remorkérov a bagrovacích plavidiel, ktoré odbagrovali 30 000 kubických metrov bahna a piesku.

Po tom, ako sa ju po šiestich dňoch podarilo uvoľniť, úrady nariadili, aby loď zotrvala v jazere uprostred kanála, než sa obe strany dohodnú na urovnaní.

Cez Suezský prieplav prechádza zhruba 12 % svetového obchodu. Podľa dát časopisu Lloyd’s List, ktorý sa venuje nákladnej doprave, blokáda prieplavu denne bránila preprave tovaru v hodnote viac ako 9 miliárd dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet