Na hlavný obsah

Boj o vplyv v polícii sa vyhrocuje. Situácia podľa policajného prezidenta naberá nebezpečný smer

Do hry o vplyv vnútri polície vstupujú noví hráči.

Boj o vplyv v polícii sa vyhrocuje. Situácia podľa policajného prezidenta naberá nebezpečný smer
Ilustračná snímka - policajti Národnej kriminálnej agentúry. Foto: SITA/Polícia SR

Neoverené správy niektorých médií postavili proti sebe dve elitné zložky, z ktorých každá považuje svoj postup za správny. Podľa odborníka sa novinárov aj samotných policajtov snažia ovplyvniť skupiny ľudí, ktorým by spravodlivosť mohla nastaviť nepekné zrkadlo. Situáciu vníma ako vážnu aj donedávna pokojný policajný prezident Peter Kovařík. Kým on ale tvrdí, že postup inšpekcie hodnotiť nemôže, minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) hovorí opak.

Viaceré médiá v utorok (20. 7.) pred Úradom inšpekčnej služby stáli už pred štvrtou ráno. Naprieč redakciami totiž kolovala informácia, že v putách skončia špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a jeho podriadení spolu s elitnými vyšetrovateľmi NAKA. Nič také sa nakoniec nestalo.

Kovařík: Situácia sa začína vyhrocovať

Ak však majú mať policajti rozviazané ruky, podobné správy môžu spôsobiť pravý opak. Inšpekcia totiž naozaj preveruje postup NAKA v známych kauzách a na závery čaká aj policajný prezident.

„Nepoznám spis a neviem náležite vyhodnotiť ich opodstatnenosť. Chcem však upozorniť na fakt, že situácia sa začína vyhrocovať a naberať nebezpečný smer. Stojím za vyšetrovateľmi NAKA a chcem, aby vyšetrovateľ inšpekcie vedel, že urobím všetko pre to, aby sa vec raz a navždy vysvetlila,“ uviedol v stanovisku Peter Kovařík.

Úrad inšpekčnej služby spadá priamo pod ministra vnútra a šéf polície tak na tamojších vyšetrovateľov nemá dosah. Minister Roman Mikulec však tvrdí, že postup inšpekcie preverí aj policajný prezident. Ako presne to myslel, neuviedol.  

NBÚ otvoril bezpečnostné previerky

Bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek hovorí, že zodpovednosť za súčasný stav majú všetky bývalé, ale i súčasná vláda. Chrániť pred trestným stíhaním sa chce podľa neho množstvo ľudí po každých voľbách. Úlohou ministra by preto mala byť kompletná personálna výmena. Dodáva, že k rozdeleniu polície napomáha aj verejná mienka, ktorú formujú politici a médiá.

„Možno sa až príliš zaoberáme tými, ktorí to vyšetrujú a menej sa zaoberáme tým, kto je ohrozený. A ohrozené sú tu celé skupiny,“ povedal Šátek pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) podľa informácií Rádiožurnálu otvoril viacerým príslušníkom polície bezpečnostné previerky. Práve do NBÚ ale aj Slovenskej informačnej služby (SIS) však údajne odišli viacerí policajti. Na obe otázky úrad odpovedať nemohol.

„Radi by sme upozornili na to, že prostredie médií i sociálnych sietí už mesiace zaplavujú informácie z pochybných zdrojov, ktoré nikto neanalyzuje, neoveruje a vo verejnom priestore cirkulujú bez pravidiel a žijú si vlastným životom,“ upozornil hovorca NBÚ Peter Habara.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko