Na hlavný obsah

Boss takáčovcov Kudlička a Dušan Kováčik navzájom tvrdia, že sa nepoznajú

Bývalý špeciálny prokurátor mal vybaviť prepustenie Kudličku.

Boss takáčovcov Kudlička a Dušan Kováčik navzájom tvrdia, že sa nepoznajú
Dušan Kováčik na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR

V Pezinku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v stredu (14. 7.) pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Boss takáčovcov Ľubomír Kudlička v stredu (14. 7.) ho podržal. Tvrdí, že ho nepozná a vylučuje, že by z väzby ťahal za nitky a vybavil tak svoje prepustenie na slobodu.

Podľa obžaloby vybavil Kováčik prepustenie Kudličku z väzby za úplatok 50 000 eur jeho prepustenie z väzby v roku 2017 – to mafiánsky šéf odmieta. Dianie na mieste sleduje redaktorka RTVS Nina Miková.

V Rádiožurnále na Rádiu Slovensko pripomenula, že šéf takáčovcov je právoplatne odsúdený na 25 rokov za objednávku vraždy podnikateľa Romana Krajčiho. Kováčik sedí na lavici pre obžalovaných a čelí obvineniam zo štyroch trestných činov – vrátane založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prijímania úplatku.

Päťdesiattisíc eur údajne putovalo do jeho vrecka za vybavenie prepustenia mafiánskeho bossa Ľubomíra Kudličku z väzby na slobodu v roku 2017. Sťažnosť voči prepusteniu nepodala v tom čase prokurátorka Blanka Godžová. Zastupovala kolegu, ktorý mal dovolenku.

Vypovedala, že ju inštruoval práve Kováčik. Mafián sa dostal z väzby na slobodu na kauciu 100 000 eur. Obžalovaný však tvrdí, že je nevinný. Jeho verziu podporil aj šéf takáčovcov prezývaný „Kudla“. V úvode vypovedal, že bývalého špeciálneho prokurátora nepozná a zblízka ho vidí vôbec po prvýkrát.

„Nikdy mi ani len nenapadlo, že by som sa snažil alebo niekoho nahováral, aby pána špeciálneho prokurátora ovplyvňovali v môj prospech čo sa týka nejakého trestného konania,“ povedal.

Kováčik taktiež tvrdí, že Kudličku nepozná. Voči jeho výpovedi nemal námietky – práve naopak. „Chcem uviesť tak, ako uviedol pán svedok, že aj v mojich veciach prokurátor nevyhovel žiadnemu návrhu a že aj v mojich veciach sa nejako veľmi ponáhľa a tiež neviem, prečo,“ uviedol.

Zároveň sa so svedkom stotožnil v pohľade na minulotýždňovú výpoveď Mateja Zemana, bývalého člena takáčovcov – obaja ju spochybňujú. Muž známy pod prezývkou „Zemák“ tvrdí, že kontaktom mafie na špeciálneho prokurátora bol podnikateľ Viliam Ružička.

„S Ružičkom ma zoznámil Kudlička, ktorý mi ho doslova predstavil – toto je môj kontakt na Kováčika, teda prokurátora ÚŠP, ktorý tam všetko vie vybaviť. Treba s ním komunikovať, jeho slová boli: ‚Pokiaľ zostanem vo väzbe, on je cesta, za ním treba ísť,'“ poznamenal vo svojej výpovedi v prvý deň hlavného pojednávania.

Zeman popísal, že prepustenie Kudličku z väzby dohadoval na dovolenke v Chorvátsku. To považuje mafiánsky boss za sci-fi. Šéf takáčovcov tiež popísal, že z väzby nemal možnosť ťahať za nitky, keďže vraj nemal kontakt s okolitým svetom.

„Poznám pána Viliama Ružičku, no takisto ani jeho mi ani len nenapadlo osloviť a nemal som ani tú možnosť, aby nejako ovplyvňoval rozhodnutia pána Kováčika v môj prospech,“ reagoval Kudlička.

Po 12.00 h nasleduje výpoveď Kováčikovej bývalej asistentky Milady Masarykovej. Dušanovi Kováčikovi hrozí 12 rokov za mrežami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko