Na hlavný obsah

Británia uvoľňuje proticovidové opatrenia, počet prípadov však stále stúpa

Prvú dávku vakcíny tam už dostalo takmer 88 percent dospelých.

Británia uvoľňuje proticovidové opatrenia, počet prípadov však stále stúpa
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Spojenom kráľovstve sa od pondelka 19. júla uvoľnili opatrenia proti šíreniu koronavírusu, a to aj napriek tomu, že krajina zaznamenáva denné prírastky nových prípadov infekcie v desiatkach tisícov.

Anglicko ako prvá časť Spojeného kráľovstva zrušila potrebu nosiť rúška, platiť prestali aj obmedzenia pri zhromažďovaní sa ľudí. Prvýkrát od vlaňajšieho marca sa tak napríklad otvoria nočné kluby.

Odborníci varujú, že by pre šírenie mutácie delta a väčšie stretávanie sa ľudí mohli počty novoinfikovaných vystúpiť až na 100 000 denne. To je výrazne viac ako v najhoršej fáze epidémie v Británii na začiatku tohto roka.

Britský minister zdravotníctva Sajid Javid vyhlásil, že vďaka úspešnej očkovacej kampani má teraz deväť z desiatich dospelých v Británii protilátky proti koronavírusu. Vďaka očkovaniu majú ľudia len mierny priebeh ochorenia a miera úmrtí napriek vysokému počtu infikovaných rastie len pomaly.

Minister Javid sa tiež nakazil koronavírusom, a to napriek tomu, že sa nechal zaočkovať už oboma dávkami vakcíny. „Som vďačný za to, že som podstúpil dve dávky vakcíny a moje príznaky sú zatiaľ veľmi mierne,“ povedal Javid na sociálnej sieti.

Uvoľňovanie so zodpovednosťou

„Pevne veríme, že je ten správny čas na to, aby sme našu krajinu dostali bližšie k normálnemu životu,“ povedal Javid na margo uvoľňovania, zároveň však vyzval ľudí k zodpovednosti. Spojitosť medzi novo potvrdenými prípadmi nákazy a úmrtiami sa podľa neho podarilo vďaka očkovaniu výrazne oslabiť, napriek tomu ale nie je prerušená úplne.

Britský premiér Boris Johnson však apeluje na ľudí, aby sa nevracali hneď po uvoľnení pravidiel k životu, aký viedli pred pandémiou. „Odstránenie reštrikcií by sa nemalo brať ako znak na organizovanie veľkých osláv,“ dodal premiér s tým, že vládna stratégia bude fungovať len v prípade, ak budú ľudia opatrní.

Vláda tak ľuďom naďalej odporúča nosiť rúška na frekventovaných miestach, napríklad vo verejnej doprave, zároveň ich však nabáda, aby sa postupne vracali na pracovisko. Vyzýva tiež organizátorov hromadných podujatí, aby od návštevníkov vyžadovali potvrdenie o očkovaní či o prekonaní covidu.

Čo všetko sa zmení?

Obmedzenia v Anglicku sa uvoľnili napríklad pri spoločenských rozostupoch, organizácii podujatí či cestovaní.

Pandemická situácia

V piatok (16. 7.) v Spojenom kráľovstve zaznamenali 54 674 prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najvyšší denný prírastok od 15. januára, keď na vrchole pandémie úrady oznámili 55 761 prípadov infikovaných.

Za posledných sedem dní tak evidujú vyše 300 000 nových prípadov, uvádza oficiálna britská stránka pre štatistiky týkajuce sa koronavírusu. Laboratória denne vykonajú vyše milióna testov na covid.

Počet úmrtí dosiahol v piatok hodnotu 41 a v nemocniciach hospitalizovali ďalších 740 ľudí.

Británia má však vysokú zaočkovanosť obyvateľov. Prvú dávku vakcíny proti covidu dostalo už vyše 46 miliónov ľudí, čo je takmer 88 percent z celkovej dospelej populácie. Úplne zaočkovaných je necelých 68 percent. Pre porovnanie sa na Slovensku nechalo oboma dávkami dosiaľ zaočkovať len približne 34 percent ľudí.

Vysoká miera zaočkovanosti súvisí aj s nízkym počtom denných potvrdených úmrtí. Očkovanie totiž zmierňuje príznaky ochorenia, chráni ľudí pred priebehom, ktorý by vyžadoval hospitalizáciu a v konečnom dôsledku tak chráni aj pred úmrtím v dôsledku covidu.

Zvyšné časti Spojeného kráľovstva, teda Škótsko a Wales, postupujú pri rušení alebo zavádzaní opatrení vlastnou cestou a niektoré opatrenia nechávajú aj po 19. júli zachované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet