Na hlavný obsah

Cavendish s tretím triumfom na TdF. Sagan sa nezmestil do top 5

Brit ovládol záverečný špurt.

Cavendish s tretím triumfom na TdF. Sagan sa nezmestil do top 5
Slovenský cyklista Peter Sagan na Tour de France 2021. Foto: SITA/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan skončil v utorkovej (6. 7.) desiatej etape Tour de France 2021 na 8. mieste. Víťazom sa stal Brit Mark Cavendish, ktorý si ukoristil tretí triumf na tohtoročných pretekoch z kategórie Grand Tours a celkovo 33. v kariére – jeden triumf ho delí od vyrovnania rekordu legendárneho Eddyho Merckxa.

Tridsaťšesťročný Cavendish sa presadil v hromadnom dojazde vo Valence a trať dlhú 190,7 km zvládol za 4:14:07 h. Druhý finišoval Belgičan Wout van Aert (Jumbo-Visma) a na treťom mieste skončil jeho krajan Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix). Žltý dres pre celkového lídra si udržal Slovinec Tadej Pogačar zo stajne UAE-Team Emirates.

Po prvom voľnom dni nasledovala rovinatá etapa s jedinou vrchárskou prémiou 4. kategórie. O triumf sa mali pobiť opäť najrýchlejší šprintéri, no situáciu pred technickým dojazdom vo Valence mohol na záverečných desiatkach kilometroch skomplikovať avizovaný bočný vietor. Sagan vyhral špurt vo Valence v roku 2018, finiš však bol vtedy mierne do kopca.

QuickStep predviedol v závere svoju obrovskú silu v hromadných dojazdoch. Do posledného kilometra prišiel na čele balíka so štyrmi pretekármi, Cavendisha priviedol až na métu asi 150 metrov pred páskou a tridsaťšesťročný šprintér už prvú pozíciu nestratil.

Sagan stratil kilometer pred cieľom zadné koleso Cavendisha, dokázal sa dostať späť do dobrej pozície, no potom mal menšiu kolíziu a o pódium nebojoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport