Na hlavný obsah

Centrum Kábulu zasiahli tri rakety, dopadli krátko pred prezidentovým prejavom

Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete.

Centrum Kábulu zasiahli tri rakety, dopadli krátko pred prezidentovým prejavom
Na archívnej snímke príslušník afganských bezpečnostných zložiek hliadkuje po výbuchu, ku ktorému došlo v západnej časti afganského hlavného mesta Kábul vo štvrtok 3. júna 2021. Foto: TASR/AP

Afganskú metropolu Kábul v utorok (20. 7.) zasiahli tri rakety, ktoré pri ranných modlitbách dopadli neďaleko prezidentského paláca. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete, informovala s odvolaním sa na afganské ministerstvo vnútra agentúra Reuters. Nie je jasné, kto je za útok zodpovedný.

Reportéri agentúry AFP v hlavnom meste počuli okolo 8.00 h miestneho času (5.30 h SELČ) rakety letiace nad prísne stráženou Zelenou zónou, v ktorej sa nachádza rad veľvyslanectiev, sídiel zahraničných firiem a prezidentský palác. Krátko na to nasledovali explózie.

V centre metropoly dopadli najmenej tri rakety, Stalo sa tak len niekoľko minút pred tým, ako sa prezident Ašraf Ghaní prihovoril národu pri príležitosti začiatku moslimského sviatku íd al-adhá. Modlitby pokračovali aj napriek zvukom výbuchov.

Prezidentský palác nebol terčom útoku prvýkrát

„Nepriatelia Afganistanu raketami zaútočili na viacerých miestach v Kábule,“ oznámil hovorca ministerstva vnútra. Podľa AFP všetky tri rakety dopadli v okruhu jedného kilometra od prezidentského paláca. Ten sa stal terčom podobných útokov už v minulosti – naposledy vlani v decembri.

Kým v Afganistane vrcholí definitívny odchod zahraničných síl z krajiny, ktorý má byť podľa posledných údajov zavŕšený do konca augusta, islamistické hnutie Taliban začalo na začiatku mája ofenzívu proti vládnym silám.

V minulosti Taliban pri príležitosti moslimského sviatku íd al-adha vyhlasoval prímerie. Tento Rok však žiadne podobné vyhlásenie neurobil, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet