Na hlavný obsah

Česká olympijská výprava má už štyroch infikovaných športovcov, problémom bol let

Pozitívny test mal aj cestný cyklista Michal Schlegel.

Česká olympijská výprava má už štyroch infikovaných športovcov, problémom bol let
Česká výprava pózuje fotografovi 16. júla pred odletom do Tokia. Foto: ČTK/Vlastimil Voráček

V českej výprave na OH v Tokiu mali pozitívny výsledok testu na koronavírus už štyria športovci. K stolnému tenistovi Pavlovi Širučekovi, plážovému volejbalistovi Ondřejovi Perušičovi a plážovej volejbalistke Markéte Nausch Slukovej vo štvrtok (22. 7.) večer pribudol aj cestný cyklista Michal Schlegel.

Nádej na účasť ostala iba plážovému volejbalistovi Perušičovi, ktorý mal spomedzi olympionikov pozitívny test najskôr a mohol by tak stihnúť aspoň druhý zápas v skupine. Podozrenie je ešte u jedného športovca, uvádza spravodajský portál ČT24.

Problém bol už na palube

Všetci infikovaní prileteli do dejiska olympijských hier spoločným letom, ktorý zorganizoval Český olympijský výbor (ČOV). Ten už medzičasom spustil vyšetrovanie, ktoré má preskúmať dodržiavanie bezpečnostných opatrení počas letu.

Prvý prípad odhalili totiž už testy na letisku v Tokiu – pozitívny výsledok mal lekár výpravy Vlastimil Voráček, ktorý nie je zaočkovaný proti covidu.

Pre ČT24 uviedol, že pred odletom ani neskôr nemal žiadne príznaky ochorenia a je presvedčený, že odletel zdravý. „Ohľadom olympijských hier v Tokiu boli organizátormi hier zadané určité predpoklady, podľa ktorých sa môže športovec a jeho sprievod zúčastniť. Očkovanie bolo zadané ako dobrovoľné,“ cituje lekára portál.

Špeciálom letelo 42 osôb, 14 z nich boli športovci pripravení súťažiť na olympiáde.

Český olympijský výbor čelí kritike

Predseda Národnej športovej agentúry (NSA) Filip Neusser nesúhlasí s tým, aby situáciu vyšetroval iba ČOV. „Pochybenie ČOV nemôže v žiadnom prípade vyšetrovať jeho vedenie!! Výprava olympionikov je hradená z verejných prostriedkov a musí sa vyšetriť celé toto pochybenie. Na tom som sa už dohodol s Adamom Vojtechom (český minister zdravotníctva, pozn. red.). Komisiu by mali viesť odborníci z hygienickej stanice,“ uviedol na twitteri.

Olympijský výbor čelí aj kritike premiéra Andreja Babiša. Ten považuje za škandál, že s českou výpravou letel lekár, ktorý nebol zaočkovaný. „Považujem to za škandalózne, vôbec sa mi to nepáči. Vôbec nerozumiem, ako sa to mohlo stať,“ uviedol premiér podľa ČT24.

Konanie lekára je podľa neho nefér najmä voči športovcom, ktorí na olympiáde nebudú môcť nastúpiť. Podotkol tiež, že celá situácia bude stáť aj peniaze daňových poplatníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport