Na hlavný obsah

Česko chce do septembra zaočkovať 70 percent populácie

Experti tvrdia, že je to nereálne.

Česko chce do septembra zaočkovať 70 percent populácie
Veľkokapacitné očkovacie centrum v Prahe. Foto: TASR/AP

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v rozhovore pre české Hospodárske noviny povedal, že ak bude v štáte zaočkovaných 70 percent populácie, bude to stačiť na vybudovanie kolektívnej imunity.

Tak vysoké percento by vraj mohli dosiahnuť už v septembri, tvrdí Vojtěch. Podľa niektorých odborníkov ale 70 percent vakcinovaných na kolektívnu imunitu nestačí.

Vojtěch hovorí, že robia všetko preto, aby počty zaočkovaných zvýšili. Zriaďujú očkovacie miesta bez povinnosti registrácie a pripravujú aj mobilné očkovacie skupiny, ktoré by navštívili jednotlivé obce.

Očkovacie centrá bez registrácie boli doposiaľ len v Prahe, ale aj to by sa malo zmeniť. Český premiér Andrej Babiš povedal, že ďalšie centrá budú v Ústí nad Labem a Liberci s tým, že postupne by mali vzniknúť v každom krajskom meste.

Skepticizmus odborníkov

Niektorí odborníci ale nezdieľajú optimizmus o rýchlom raste nových zaočkovaných a spochybňujú aj tvrdenie ministra Vojtěcha, že 70 percent stačí na kolektívnu imunitu.

Jan Pačes z Akadémie vied ČR upozorňuje na vyššie reprodukčné číslo delta variantu.

„Sedemdesiat percent je určite málo, pretože delta je oveľa infekčnejšia. Čím viac ľudí sa zaočkuje, tým bližšie budeme ku kolektívnej imunite, tá však nebude nikdy 100-percentná,“ povedal Pačes pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Virológ Libor Grubhoffer pochybuje, že v septembri bude zaočkovaných 70 percent populácie. Záujem o očkovanie prejavilo zatiaľ 55 % ľudí, aktuálne sa oboma dávkami zaočkovalo asi 40 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet