Na hlavný obsah

Cestovné kancelárie dostanú finančnú výpomoc, poslanci odobrili novelu

Pomoc bude návratná.

Cestovné kancelárie dostanú finančnú výpomoc, poslanci odobrili novelu
Na ilustračnej snímke výklad cestovnej kancelárie. Foto: RTVS

Cestovným kanceláriám bude poskytnutá návratná finančná výpomoc na vrátenie zálohových platieb klientom, pre ktorých neboli zrealizované náhradné zájazdy.

Počíta s tým návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti s ochorením COVID-19 z dielne rezortu financií.

Právnu normu, o ktorej parlament rokoval v tzv. zrýchlenom režime, poslanci schválili v piatok (2. 7.). Za návrh zákona hlasovalo 77 zo 78 prítomných poslancov.

Novela zákona o zájazdoch podľa ministerstva financií v tomto smere priniesla čiastočné riešenie zmiernenia dosahov pandémie vo forme ochrany práv spotrebiteľov, a to vrátením zálohových platieb vo forme vystavených oznámení o náhradnom zájazde.

Dohodnúť sa s klientom na náhradnom zájazde sú však cestovné kancelárie povinné do 31. augusta tohto roka. Ak k takejto dohode v stanovenom termíne nedôjde, do nasledujúcich 14 dní sú cestovky povinné vrátiť klientom plné zálohy.

Celkový objem takýchto záloh podľa rezortu financií predstavuje približne 60 miliónov eur. Keďže ide o návratnú pomoc zo štátnych finančných aktív, opatrenie podľa rezortu nebude mať vplyv na rozpočet verejnej správy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko