Na hlavný obsah

Chcel zložiť 70-tisícovú kauciu. Kováčik ostáva vo väzbe

Špecializovaný trestný súd nevyhovel jeho žiadosti o prepustenie.

Chcel zložiť 70-tisícovú kauciu. Kováčik ostáva vo väzbe
Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zostáva vo väzbe. Špecializovaný trestný súd vo štvrtok (15. 7.) zamietol žiadosť o jeho prepustenie.

Kováčik je väzobne stíhaný deväť mesiacov. Súd naposledy rozhodoval o jeho žiadosti o prepustenie z väzby v polovici mája. Bývalý špeciálny prokurátor sa na slobodu pokúšal dostať znova. Žiadosť o prepustenie podal 12. júla.

Ako priblížila samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská, išlo o rozsiahlu žiadosť. Mala 20 strán. Kováčik v nej popísal napríklad to, že už neexistujú dôvody, aby zotrval v kolúznej väzbe. Poukázal na to, že na hlavnom pojednávaní už vypovedali všetci kľúčoví svedkovia navrhnutí prokurátorom.

„Čo sa týka preventívnej väzby, som toho názoru, že tam takisto dôvod neexistuje. Pretože som sa vzdal funkcie špeciálneho prokurátora, verejný činiteľ nie som,“ uviedol Kováčik.

Obžalovaný dodal, že je ochotný prijať akékoľvek iné obmedzenia. Navrhol nahradenie väzby monitorovacím náramkom a dohľadom probačného úradníka. Súdu navrhol aj písomný sľub a 70-tisícovu kauciu. Povedal tiež, že kolúzna väzba je trestom aj pre jeho rodinu. Odvolal sa aj na zdravotné problémy so srdcom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko