Na hlavný obsah

Chorváti chcú na eurominciach Nikolu Teslu, eurom chcú platiť od roku 2023

O pôvod Teslu sa pritom roky sporia so Srbmi.

Chorváti chcú na eurominciach Nikolu Teslu, eurom chcú platiť od roku 2023
Na archívnej snímke zo 7. marca 2019 tieň kuratóra Milicu Keslera je na fotografii Nikolu Teslu v múzeu Nikolu Teslu v Belehrade. Foto: TASR/AP

Chorvátska vláda s blížiacim sa vstupom krajiny do eurozóny zverejnila motívy, ktoré nechá raziť na euromince. Jedným z nich je podobizeň vynálezcu Nikolu Teslu.

O jeho pôvod pritom Chorváti vedú dlhoročný spor so Srbmi, ktorí majú slávneho konštruktéra elektrických strojov na jednej zo svojich bankoviek. Medzi ďalšími zamýšľanými symbolmi na chorvátskych eurominciach sú kuna či tradičné šachovnice.

Motívy mohli občania navrhovať online

Chorvátsko, ktoré je najmladším členom Európskej únie, vstúpilo vlani do mechanizmu výmenných kurzov ERM II, ktorý je označovaný ako „čakáreň“ eurozóny. Vstúpiť do klubu krajín platiacich eurom by chcelo v roku 2023.

„Základné kritérium výberu bola prijateľnosť motívu pre čo najširšiu časť verejnosti bez ohľadu na regionálnu príslušnosť, vek, svetonázor či politické presvedčenie, ako aj jeho pôsobenie ako národného symbolu,“ uviedla tento týždeň vláda vo vyhlásení.

Na dvojeurovej minci podľa nej bude mapa Chorvátska, na jednoeurovej kuna, na minciach v hodnote 50, 20 a 10 centov Nikola Tesla a na tých v hodnote jedného, dvoch a piatich centov hlaholikou napísaná skratka HR.

Motívy mohli navrhovať občania v online ankete chorvátskej centrálnej banky. Vynálezca a elektrotechnický priekopník Tesla získal v konečnom súčte zo všetkých návrhov zďaleka najviac hlasov – takmer 2 600 z celkových 11 000. Druhý skončil s bezmála 1 100 hlasmi symbol kravaty, ktorú však výberová komisia do konečného výberu nezaradila.

Teslove sochy sú v Belehrade aj v Záhrebe

Teslova národnostná príslušnosť je už dlho predmetom sporov medzi Chorvátskom a Srbskom, ktoré má Teslu umiestneného na svojej stodinárovej bankovke. Jeho sochy sú tak v Belehrade, ako aj v chorvátskom hlavnom meste Záhrebe.

Chorvátski nacionalisti sa dlhodobo snažia vynálezcov srbský pôvod bagatelizovať. Vlani sa Belehrad oficiálne sťažoval aj Európskej únii, pretože na svojich internetových stránkach označila Teslu za „slávneho Chorváta“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet