Na hlavný obsah

Covidové pasy poslalo NCZI aj zosnulým. Čelí kritike za cynizmus

Platforma OZ Skutočné obete adresovala centru výzvu.

Covidové pasy poslalo NCZI aj zosnulým. Čelí kritike za cynizmus
Digitálny covid pass. Foto: RTVS

Covidový pas dostali koncom júna aj zosnulé osoby. Upozornilo na to občianske združenie Skutočné obete COVID-19, informovala v pondelok (12. 7.) Lenka Straková z tejto platformy. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré správy rozposielalo, na túto problematiku dosiaľ nereagovalo.

NCZI posielalo čísla covidových pasov, ktoré majú ľuďom slúžiť na vyžiadanie digitálneho covid preukazu Európskej únie o vakcinácii, vykonaní testu alebo prekonaní ochorenia.

OZ Skutočné obete, ktoré združuje pozostalých, eviduje viacero takýchto skúseností. SMS s covidovým pasom doručili napríklad aj rodinám, ktorí prišli o príbuzného pred viac ako pol rokom.

Aktualizácia a ospravedlnenie

Platforma preto vyzvala NCZI, aby si aktualizovalo databázy od zosnulých obetí a aby sa rodinám verejne ospravedlnilo za technické a manažérske zlyhanie.

„Považujeme za absurdné, že inštitúcia, ktorá denne zverejňuje počty zosnulých na nový koronavírus, posiela traumatizovaným rodinám osobné covidové pasy mŕtvych s výzvou na ich uchovanie, a to aj mesiace po ich tragickej smrti.

Na rozdiel od živých, ktorých vidíme v médiách a ktorí sa boria s problémami, aby im digitálny covid preukaz EÚ fungoval, naši najbližší potvrdenie o prekonaní ochorenia, teste či vakcinácii skutočne nepotrebujú, je to cynické,“ dodala Straková.

Reakcia NCZI

Centrum reagovalo, že ich vzniknutá situácia mrzí. Dôvodom jej vzniku je, že databáza aplikácie Moje ezdravie nie je napojená na referenčné registre, ako je napríklad Register fyzických osôb (RFO).

„Databáza pracuje výhradne s dátami, ktoré uviedli občania. Na základe podnetu o zasielaní SMS a emailov zosnulým osobám bude NCZI stotožňovať údaje s RFO,“ povedala pre agentúru SITA Diana Dúhová z tlačového odboru NCZI.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko