Na hlavný obsah

Dav pred Prezidentským palácom sa pohol, blokuje cestu v centre Bratislavy

Stovky ľudí prišli protestovať proti výhodám pre zaočkovaných.

Dav pred Prezidentským palácom sa pohol, blokuje cestu v centre Bratislavy
Na snímke účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády SR v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pred Prezidentským palácom 29. júla 2021 v Bratislave. Foto: TASR

Na Hodžovo námestie pred Prezidentským palácom v Bratislave od štvrtkového (29. 7.) rána prichádzali demonštranti nespokojní s novelou zákona o používaní digitálneho COVID preukazu. Stovky ľudí protestujú bez rúšok, v rukách majú slovenské vlajky a od paláca ich delia zátarasy.

Dav sa pred poludním pohol z Hodžovho námestia a zablokoval cestu. Na mieste začínajú vznikať kolóny, keďže pri Hodžovom námestí sa nachádza dôležitá spojnica ciest.

Rozsiahle kolóny začínajú vznikať na Staromestskej, Suchom mýte i v ďalších uliciach v okolí Hodžovho námestia. Protestujúci rozšírili blokáciu ciest aj na Štefánikovu ulicu i cestu na križovatke Banskobystrická-Hodžovo námestie-Námestie 1. mája.

Dopravný podnik Bratislava informuje o obmedzení MHD. Prerušená je doprava liniek  83, 84, 93, 147, 203, 207 a 212. V okolí jazdia protestujúci na motorkách.

Na situáciu dozerá polícia

Dav protestuje proti pandemickým opatreniam i vláde. Kritizuje aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú či členov parlamentu. Verejné zhromaždenie má zatiaľ pokojný priebeh. Na mieste sú aj desiatky štátnych i mestských policajtov. Polícia deklaruje, že prijala adekvátne opatrenia.

„V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff. Vodičov vyzval, aby sa blokovanému úseku vyhli.

Bezpečnostnú situáciu polícia priebežne vyhodnocuje s dôrazom na ochranu života, zdravia a majetku občanov.

Odmietajú očkovanie aj testovanie

Protestujúci sa negatívne vyjadrujú na adresu médií a novinárov. Demonštrujú proti pandemickým opatreniam, odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19 aj testovanie a pandémiu zľahčujú: „Prečo musí byť očkovaný preferovaný? Však oni nás môžu zrovna tak nakaziť,“ povedala pre vysielanie Rádia Slovensko jedna z účastníčok zhromaždenia.

„Rúška dole, hlavy hore,“ ozývalo sa opakovane z námestia v centre Bratislavy. Niektorí demonštranti držia v rukách transparenty s nápismi „vakcína je vražda“ či „apartheid“.

Odmietajú tiež novelu, ktorú prezidentka podpísala v pondelok (26. 7.). Úprava zákona umožní pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. V prípade zhoršenej pandemickej situácie by mali mať na základe tejto novely výhody ľudia, ktorí sú zaočkovaní proti covidu, ochorenie prekonali, alebo sa preukážu negatívnym testom.

Heger rozumie, že ľudia majú otázky

Premiér Eduard Heger (OĽANO) okomentoval štvrtkové dianie v Bratislave slovami, že jediné, čo pomôže „vyprevadiť“ nový koronavírus zo sveta, je vybudovanie kolektívnej imunity prostredníctvom očkovania.

Ak majú ľudia otázky k novému koronavírusu, majú sa podľa neho opýtať lekárov.

„Chcel by som sa poďakovať všetkým zodpovedným občanom SR, ktorí sa dali zaočkovať a chránia tým nielen seba a svojich blízkych, ale práve aj tých nezaočkovaných. Chránia celú populáciu, pretože dobre vieme, že jediné, čo nám pomôže ‚vyprevadiť‘ tento vírus zo Slovenska, Európy, sveta, je vybudovanie kolektívnej imunity,“ povedal Heger, ktorý vo štvrtok navštívil región hornej Nitry.

Premiér podľa svojich ďalších slov rozumie, že ľudia majú otázky, a to je podľa neho legitímne, ale dnes máme i odpovede.

„Ľudia môžu navštíviť vakcinačné centrá, kde im radi poskytnú odpovede. Máme všeobecných lekárov, každý sa môže obrátiť na svojho všeobecného lekára, ktorý ho najlepšie pozná. Lekári sú kvalifikovaní na to, aby poskytli odpovede k otázkam, ktoré ľudia majú,“ ozrejmil.

„Verím v to, že každý racionálny človek sa potom pre vakcínu rozhodne, lebo je to momentálne jediné a najefektívnejšie riešenie, ktoré máme,“ dodal Heger.

SaS vyzvala, aby protestovali pokojne a vecne

Koaličná strana SaS v reakcii na protest vyzvala všetkých demonštrantov, aby protestovali pokojným spôsobom a neprekrúcali informácie. Strana rešpektuje právo občanov demonštrovať, malo by sa to ale diať pokojne a vecne, tvrdia jej predstavitelia.

„Nemôžeme tolerovať urážky a vulgarizmy, napríklad len pre to, že podporujeme očkovanie a tým aj spoločenskú zodpovednosť voči druhým. Navyše, protestujúci okrem osobných útokov, tiež zavádzajú a klamú verejnosť vymyslenými dátami a hoaxmi,“ uviedol podpredseda strany Martin Klus, ktorý zdôraznil, že očkovanie je spôsob, ako sa vrátiť k životu pre pandémiou.

Pre protest je z bezpečnostných dôvodov uzatvorená vo štvrtok a v piatok (30. 7.) Grassalkovichova (Prezidentská) záhrada v centre Bratislavy, podľa vedenia mesta ide o preventívne opatrenia. Protest stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam a vláde bol od piatka (23. 7.) aj pred Národnou radou SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko