Na hlavný obsah

Djokovič má na dosah vyrovnanie rekordu, postúpil do finále Wimbledonu

Jeho súperom bude Berrettini.

Djokovič má na dosah vyrovnanie rekordu, postúpil do finále Wimbledonu
Srbský tenista Novak Djokovič na Wimbledone. Foto: TASR/AP

Srbský tenista Novak Djokovič si siedmykrát v kariére zahrá vo wimbledonskom finále. Najvyššie nasadený hráč zdolal v piatkovom (9. 7.) semifinále Kanaďana Denisa Shapovalova v troch setoch 7:6 (3), 7:5 a 7:5.

V nedeľu (11. 7.) tak zabojuje o svoj 20. grandslamový titul, čím by vyrovnal rekord Švajčiara Rogera Federera a Španiela Rafaela Nadala. Jeho súperom bude Talian Matteo Berrettini, ktorý vyradil Poliaka Huberta Hurkacza 6:3, 6:0, 6:7 (3) a 6:4.

Tridsaťštyriročný Djokovič stratil na ceste do semifinále len jediný set hneď v 1. kole a v zápase proti o dvanásť rokov mladšiemu Shapovalovovi bol jasný favorit.

Kanaďan, ktorý sa prvýkrát v kariére predstavil medzi najlepšou štvoricou na grandslame, však vstúpil do duelu nebojácne, svojmu skúsenejšiemu súperovi zobral už v 3. geme podanie a následne išiel do vedenia 3:1 i 5:3.

V rozhodujúcej desiatej hre však Djokovič premenil druhý brejkbal a set dospel až do tajbrejku. V ňom stratil Srb tri podania, Shapovalov však všetkých päť a prehral 3:7.

Mladý Kanaďan bol blízko k brejku vo štvrtom geme druhého setu, keď viedol 2:1 a 40:0, no Djokovič všetky brejkbaly odvrátil. Najprv predviedol servis-volej, potom šikovne skrátil úder a nakoniec mu pomohol zo zložitej situácie súper, keď trafil od základnej čiary do siete.

Srb nakoniec dotiahol gem do víťazného konca a vyrovnal. Shapovalov nevyužil dva brejkbaly ani v šiestej hre, Djokovič si vypracoval v druhom sete prvý až za stavu 5:5, hneď ho využil vďaka súperovej dvojchybe a v následnej hre premenil druhý setbal 7:5.

Ten muselo potvrdiť jastrabie oko, ktoré dalo za pravdu srbskému tenistovi, na čo sa Shapovalov začal hádať s rozhodcom.

Aj tretí set bol vyrovnaný a aktéri predviedli niekoľko výborných výmien. V druhom a treťom geme mali obaja k dispozícii po tri brejkbaly, no zhodne ich nevyužili. Djokovič, rovnako ako v 2. sete, podával za stavu 4:5 na zotrvanie v sete a opäť to zvládol čistou hrou.

Aj v ďalšej sa zopakoval scenár z predchádzajúceho setu, Shapovalov pokazil svoje podanie a Djokovič podával na víťazstvo v semifinále. Skúsený Srb to zvládol a zabojuje o svoj 20. grandslamový titul.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport