Na hlavný obsah

Do Afganistanu sa presúvajú bojovníci IS, oznámil ruský minister obrany

Šojgua sľúbil vojenskú pomoc susednému Tadžikistanu.

Do Afganistanu sa presúvajú bojovníci IS, oznámil ruský minister obrany
Afganskí vojaci na frontovej línii bojov medzi bojovníkmi islamistického hnutia Taliban a afganskými vojakmi neďaleko mesta Badachšán na severe Afganistanu. Foto: TASR/AP

Rusko zaznamenalo presun bojovníkov teroristickej organizácie Islamský štát (IS) zo Sýrie, Líbya a ďalších krajín do Afganistanu.

Novinárom to v stredu (28. 7.) povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý zároveň uviedol, že Rusko poskytne Tadžikistanu vojenskú pomoc, ak bude krajina pre dianie v susednom Afganistane ohrozená.

„Samozrejme, dúfame, že v Afganistane dôjde k nejakému konsenzu a zmiereniu medzi etnikami. Zároveň však vidíme, ako sa tam aktívne premiestňujú z rôznych regiónov vrátane Sýrie či Líbye jednotky Islamského štátu,“ vyhlásil Šojgu.

Ruský minister obrany počas svojej stredajšej návštevy v Tadžikistane zároveň stredoázijskej krajine v čase zhoršujúcej sa situácie v Afganistane sľúbil vojenskú pomoc v podobe zbraní a výcviku, uviedla agentúra AFP.

Rusko, Tadžikistan a Uzbekistan sa okrem toho chystajú na budúci týždeň na spoločné vojenské cvičenie pri hraniciach medzi Tadžikistanom a Afganistanom.

Šojgu zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Afganistane pripísal „uponáhľanému“ stiahnutiu zvyšných vojakov medzinárodnej koalície pod vedením Spojených štátov.

Misia USA a NATO v nepokojnej ázijskej krajine podľa Šojgua zlyhala, situácia sa rýchlo zhoršuje a prakticky sa vymkla kontrole úradov.

Taliban obsadzuje územia od mája

Radikálne islamistické hnutie Taliban začalo v máji, teda v čase, keď začala medzinárodná koalícia sťahovať z krajiny vyšných vojakov, masívnu ofenzívu proti vládnym silám.

Obsadilo odvtedy rozsiahle vidiecke územia a kľúčové hraničné priechody so susednými krajinami. Tvrdí, že má pod svojou kontrolou 90 % hraníc krajiny, čo vláda v Kábule popiera.

Dianie v krajine s obavami sleduje okrem iného práve Tadžikistan, kam nedávno utiekli pred rýchlo postupujúcimi bojovníkmi Talibanu stovky afganských vojakov a civilistov.

Tadžikistan reagoval okrem iného žiadosťou o pomoc u svojich spojencov a mobilizáciou 20 000 záložníkov, ktorí majú pomôcť zvýšiť kontrolu na hraniciach.

Minulý týždeň podstúpila tadžická armáda najväčšie vojenské cvičenie v histórii krajiny s cieľom preveriť bojaschopnosť armády, zúčastnilo sa ho približne 230 000 vojakov, podotkla AFP.

USA krutosť Talibanu pozorujú

Z Afganistanu sa stane vydedenec, ak sa tam hnutie Taliban moci ujme silou a bude kruto zaobchádzať s Afgancami. V Dillí to v stredu povedal americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý je v Indii na jednodňovej návšteve.

Informácie o krutostiach, ktoré sprevádzajú súčasné ťaženie Talibanu afganskými regiónmi, minister označil za „hlboko znepokojujúce“.

„Afganistan, ktorý nerešpektuje právo svojho národa, Afganistan, ktorý pácha krutosti na vlastnom národe, sa staneme vydedeným štátom. Taliban túži po medzinárodnom uznaní a medzinárodnej podpore Afganistanu. Zrejme si želajú, aby ich vedenie mohlo cestovať svetom, aby boli zrušené sankcie a podobne. Cestou k tomu ale nie je zmocniť sa moci silou a porušovať práva národa,“ povedal Blinken na tlačovej konferencii v Dillí.

USA plánujú stiahnuť z Afganistanu všetkých svojich vojakov do konca augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet