Na hlavný obsah

Do semifinále Eura idú Dáni, Česko zdolali 2:1

Oba góly strelili už v prvom polčase.

Do semifinále Eura idú Dáni, Česko zdolali 2:1
Dán Thomas Delaney (vpravo) strieľa hlavičkou úvodný gól zápasu. Foto: TASR/AP

Futbalisti Dánska postúpili do semifinále EURO 2020. V sobotnom (3. 7.) štvrťfinálovom zápase v Baku zdolali Česko 2:1 a v stredu 7. júla zabojujú v londýnskom Wembley o finále proti úspešnejšiemu z dua Ukrajina – Anglicko (21.00 h SELČ).

Dánov na začiatku a konci interesantného prvého polčasu dostali do pohodlného vedenia góly Thomasa Delaneyho a Kaspera Dolberga. Česi hneď na začiatku druhého dejstva znížili, keď piaty gól na turnaji dal Patrik Schick, čím vyrovnal dovtedajšieho lídra Cristiana Ronalda. Vyrovnať sa im však nepodarilo a zostali pred bránami bojov o cenné kovy.

Dáni vsietili v I. polčase dva góly…

Pútavý prvý polčas priniesol množstvo zaujímavých situácií. Dánsky dynamit prvýkrát explodoval v 5. minúte, keď po nesprávne nariadenom rohu jeden z najmenších hráčov na ploche Delaney hlavou pekným „koníčkom“ otvoril skóre. Kostrbatých Čechov gól zaskočil, Dáni držali loptu a tlačili sa do ofenzívy. Mohli ale inkasovať po peknej akcii Schicka v 12. minúte, jeho strelu však obranca zblokoval. Hneď na druhej strane po dlhom nákope za obranu ušiel Damsgaard, Vaclíka aj prehodil, ale Coufal upratal do bezpečia ešte pred bránkovou čiarou.

V 17. minúte mohol po peknej akcii streliť druhý gól Delaney, ale loptu trafil halvolejom iba kolenom. V 22. minúte Schmeichel zlou rozohrávkou dal súperovi loptu zadarmo, Masopust vysunul Holeša, ale ten z uhla trafil len dánskeho brankára. Česi zvýšili aktivitu, po centroch zahrozili zo vzduchu Souček aj Čelůstka, no v 35. minúte nevyrovnal ani Holeš nádejnou strelou do náručia dobre postaveného Smeichela.

V 38. minúte musel Vaclík vyboxovať strelu Damsgaarda a Dáni druhýkrát udreli krátko pred polčasovým hvizdom. V 42. minúte vykombinovali českú obranu, Meahle krásnym vonkajškom nacentroval na päťku, Braithwaite ešte hlavou minul, ale Dolbergovi za ním už len stačilo nastaviť nohu – 2:0.

Česi v druhom kontrolovali

Česi vstúpili do druhého polčasu veľkým náporom, nebezpečné strely Krmenčíka a Baráka ešte Schmeichel vyrazil, ale pri Schickovom umiestnenom pokuse cez obrancu už nemal nárok. Bol to boj o každý meter ihriska, dokázala to aj situácia zo 62. minúty, keď Souček aj za cenu zranenia hlavy sklzom zblokoval Poulsena, pri situácii sa ale zranil aj Čelůstka a ten už nedohral.

Obaja súperi išli za gólom, Součekovi v 74. minúte zobral z hlavy loptu Schmeichel, Vaclík o štyri minúty výborne vyrazil gólovú strelu Poulsena. Dáni mohli definitívne rozhodnúť v 81. minúte, ale skvelý Vaclík zlikvidoval obrovskú šancu Maehleho, ktorý na neho bežal sám z ľavej strany.

Česko v záverečnom nápore súpera síce pritlačilo, no vyrovnať sa mu nepodarilo ani v šesťminútovom nadstavenom čase a do elitného kvarteta sa nedostalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport