Na hlavný obsah

Do ulíc slovenských miest vyšli ľudia, ktorí protestovali proti sexualizovanému násiliu

Vyjadrili podporu osobám, ktoré takéto násilie zažívajú.

Do ulíc slovenských miest vyšli ľudia, ktorí protestovali proti sexualizovanému násiliu
Účastníci jedného z protestov proti sexuálnemu násiliu. Foto: facebook/Amnesty International Slovensko

Vo viacerých slovenských mestách sa vo štvrtok (15. 7.) podvečer uskutočnili solidárne zhromaždenia na podporu ľudí, ktorí zažili alebo zažívajú sexualizované násilie.

Účastníci zároveň vyjadrili protest proti prejavom tohto násilia. Podujatia s podporou ďalších združení a iniciatív organizovalo Amnesty International Slovensko (AIS).

„Našou snahou je verejne prezentovať odmietnutie všetkých prejavov sexualizovaného násilia a obťažovania a ukázať, že takéto správanie nebude prehliadané ani tolerované,“ informovala koordinátorka kampaní a aktivizmu AIS Alexandra Demetrianová o podujatí pod názvom STOP sexualizovanému násiliu na Slovensku.  

„Cieľom je tiež apelovať na zmenu zákonov, zlepšenie sociálnych služieb pre obete tohto násilia, ako i citlivejší prístup na úrovni polície, prokuratúry a súdnictva,“ dodala.

Zhromaždenia sa okrem hlavného mesta konali v Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach.

Populárna predstava o znásilnení často nezodpovedá realite

Mimovládna organizácia si uvedomuje, že hovoriť o sexuálnom útoku alebo obťažovaní nie je jednoduché. V rámci boja proti sexuálnemu násiliu spustila kampaň „Hovorme o súhlase“, ktorej súčasťou je aj anonymný dotazník, v ktorom vyzývajú verejnosť, aby sa podelila o svoje skúsenosti.

„V dotazníku nám do dnešného dňa pribudli mnohé príbehy sexuálneho násilia. Veľká časť z nich neprekvapivo nezapadá do populárnej predstavy o tom, že znásilnenia páchajú obetiam neznámi útočníci v temných uličkách,“ konštatuje organizácia s tým, že viaceré prípady boli z prostredia partnerských vzťahov, rodín, kamarátov či pracovnoprávnych vzťahov.

„Naším cieľom je poukázať na to, že jediná cesta k spoločnosti, v ktorej nedochádza k sexuálnemu násiliu, vedie cez celospoločenskú akceptáciu úlohy súhlasu v sexuálnych a partnerských vzťahoch. Nič také, ako sex bez súhlasu, totiž neexistuje!“ upozorňuje Amnesty International Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko