Na hlavný obsah

Dobytok trápia horúčavy, vysoké teploty ovplyvňujú množstvo a kvalitu mlieka

Farmári musia s teplom bojovať, aby zachránili mlieko.

Dobytok trápia horúčavy, vysoké teploty ovplyvňujú množstvo a kvalitu mlieka
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Horúce dni ovplyvňujú aj produkciu kravského mlieka. Dojivosť klesla asi o pätinu. Na to, aby chovatelia neprišli o mlieko a zachránili dobytok, musia vynakladať tisícky eur navyše. Zvieratám pritom škodia už teploty vyššie ako 20 stupňov Celzia.

V lete vyprodukujú kravy až o 20 percent menej mlieka oproti dennému priemeru. Teplo v kombinácii s vysokou vlhkosťou vzduchu spôsobujú dobytku tepelný stres. Ten sa prejavuje práve znížením dojivosti.

Znižuje sa nielen množstvo, ale aj kvalita mlieka.

Aby produkciu mlieka zachránili, musia s teplom bojovať. V maštaliach ochladzujú kravy ventilátormi a ovlažujú ich vodou v pravidelných 15-minútových intervaloch. Stačí aby teplota stúpla nad 20 stupňov Celzia.

Musia mať tiež dostatok krmiva a dvojnásobne viac vody ako počas roka. Zvýšené náklady na starostlivosť, ani znížená dojivosť sa však podľa chovateľov v cenách mlieka nepremietnu.

Chovatelia upozorňujú, že práve nízka výkupná cena mlieka je dôvodom, prečo na Slovensku ubúdajú prvovýrobcovia. Aj napriek tomu je mlieko jednou z posledných komodít, kde máme sebestačnosť na úrovni takmer 90 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko