Na hlavný obsah

Dominanta Paríža opäť otvára svoje brány, Eiffelovu vežu sprístupnia návštevníkom

Zahraničných turistov však ubúda.

Dominanta Paríža opäť otvára svoje brány, Eiffelovu vežu sprístupnia návštevníkom
Na snímke Eiffelova veža v Paríži. Foto: TASR/AP

Eiffelovu vežu vo francúzskej metropole Paríži po rekordnej deväťmesačnej prestávke plánujú v piatok (16. 7.) o 13.00 h znovu otvoriť. Išlo o jej najdlhšie uzatvorenie od čias druhej svetovej vojny, píše agentúra AFP.

Prestávku si vynútili obmedzenia v dôsledku koronavírusovej pandémie. Výťahy budú opäť vyvážať návštevníkov na 300 metrov vysoký vrchol veže, denná kapacita však bude obmedzená na 13 000 ľudí, čo je zhruba polovica bežnej návštevnosti.

Epidemické opatrenia na dodržiavanie bezpečného fyzického odstupu medzi jednotlivcami zostávajú stále v platnosti.

Od stredy (21. 7.) budúceho týždňa sa však návštevníci budú musieť v súlade s nedávnymi nariadeniami francúzskej vlády preukázať buď dokladom o očkovaní, alebo negatívnym testom na koronavírus.

„Samozrejme, je to ďalšia komplikácia v prevádzke, dá sa to však zvládnuť,“ povedal pre AFP riaditeľ prevádzkovej spoločnosti Jean-Francois Martins. Ako dodal, po finálnej bezpečnostnej kontrole personálu je „železná dáma“ pripravená.

Predchádzajúce rezervácie lístkov na Eiffelovu vežu počas letného dovolenkového obdobia preukázali, ako sa cestovný ruch v Paríži v dôsledku obmedzení v cestovaní zmenil.

Martins spresnil, že zaznamenali „takmer úplnú absenciu“ britských návštevníkov. Amerických turistov je iba 15 percent, ázijských zaregistrovali len veľmi málo. Francúzi budú podľa očakávania tvoriť zhruba polovicu návštevníkov a Talianov a Španielov bude podľa odhadov viac než zvyčajne.

Pre spoločnosť Sete, ktorú Paríž poveril prevádzkovaním monumentu, spôsobila dlhá uzávera finančné problémy, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet