Na hlavný obsah

Dotácie pre ľudí zasiahnutých tornádom sa neznížia o dary z verejných zbierok

Vláda tiež schválila zvýhodnenie poistených.

Dotácie pre ľudí zasiahnutých tornádom sa neznížia o dary z verejných zbierok
Škody po tornáde na južnej Morave. Foto: ČTK, Igor Zehl

Dotácie z programu Živel, určeného na pomoc ľuďom zasiahnutých vyčíňaním tornáda na južnej Morave, sa nebudú znižovať o dary z verejných zbierok. Informovala o tom v stredu (7. 7.) ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová po mimoriadnom rokovaní vlády.

Po zverejnení programového dokumentu sa spustila vlna kritiky, pretože pôvodne určoval, že dary z verejných zbierok a náhrady od poisťovní sa budú od dotácií odčítať. Dostálová však vysvetlila, že išlo len o nedorozumenie a vláda nikdy neplánovala znižovať dotácie. Zmyslom tohto znenia bolo zabrániť preplateniu rovnakých nákladov dvakrát.

Niektorí zástupcovia opozičných strán tiež kritizovali prístup programu k ľuďom, ktorí si platili poistenie. Napríklad podľa predsedníčky TOP 09 Markéty Pekařovej Adamovej vláda nastavila podmienky pomoci tak, že kto bol zodpovedný a platil si poistenie, je na tom horšie ako ten, kto sa nepoistil.

Schválený návrh už ráta so zvýhodnením tých, ktorí sú poistení. Do celkových nákladov na obnovu bývania sa bude počítať miesto celého poistného plnenia len 70 percent.

Úprava umožňuje tiež prevod vlastníckeho práva na byt či dom, po novom ho budú môcť medzi sebou prevádzať napríklad rodinní príslušníci. V prípade čerpania zvýhodnenej pôžičky bolo doteraz podmienkou, že pokiaľ nebude splatená, žiadateľ nesmie previesť vlastnícke právo k obydliu, na ktoré poskytli pomoc.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet