Na hlavný obsah

Dovolenka v Chorvátsku. Aké sú podmienky vstupu do krajiny?

Prinášame vám prehľad informácií.

Dovolenka v Chorvátsku. Aké sú podmienky vstupu do krajiny?
Ilustračné foto. Foto: ČTK/Rychetský Jan

Chorvátsko je jednou z obľúbených dovolenkových destinácii Slovákov. Aj počas tohto roku tam napriek pandémii každý týždeň mieria tisíce turistov. Pred vycestovaním i počas pobytu je však treba mať na pamäti viacero povinností a opatrení. Prinášame vám ich prehľad.

Pred cestou do Chorvátska sa odporúča vyplniť online formulár, ktorý slúži na urýchlenie prechodu turistov cez hranice.

Ministerstvo zahraničných vecí SR upozorňuje, že chorvátske inštitúcie v súčasnosti striktne kontrolujú všetky stanovené podmienky pre vstup do Chorvátska. 

V prípade, že sa cestujúci niektorým z potvrdení nepreukáže, ihneď po príchode môže na vlastné náklady absolvovať antigénový alebo PCR test. Do obdržania výsledku musí zostať v samoizolácii.

Ak sa cestujúci pri kontrole nepreukáže niektorým z vyššie spomenutých potvrdení a pri príchode neabsolvuje test, je povinný absolvovať 10-dňovú vlastnú karanténu. Tú je možné ukončiť PCR alebo antigénovým testovaním v Chorvátsku na vlastné náklady a zaslaním skenu testu na e-mailovú adresu, ktorú občan obdrží na štátnej hranici pri vstupe do Chorvátska.

Výnimky z karantény a povinnosti preukazovania sa

Výnimky sa týkajú tranzitu cez územie Chorvátska do maximálne 12 hodín, medzinárodnej dopravy, študentov, ale tiež diplomatov, pracovníkov medzinárodných organizácií a pod.

Presný zoznam výnimiek sa nachádza na webovej stránke chorvátskeho ministerstva vnútra.

Cestujúci, ktorí spĺňajú jednu z výnimiek, sú povinní pri vstupe do Chorvátska predložiť dôveryhodnú dokumentáciu na preukázanie dôvodov výnimky (v anglickom alebo chorvátskom jazyku).

Podmienky vstupu pre deti

Ak deti do 12 rokov cestujú s rodičmi, ktorí majú osvedčenie o očkovaní, o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo negatívny PCR alebo antigénový test, nemusia mať negatívny test alebo ísť do karantény.

Detailnejšie informácie o cestovaní s deťmi do Chorvátska si môžete prečítať na stránke ministerstva.

Aké opatrenia platia v Chorvátsku?

Aj počas pobytu v Chorvátsku musia návštevníci dodržiavať všeobecne platné nariadenia miestneho úradu verejného zdravia.

V Chorvátsku je povinné nosenie ochranných masiek alebo rúšok vo všetkých interiéroch, vrátane MHD.

Taktiež v exteriéri, ak nie je možné dodržať bezpečnostnú vzdialenosť 1,5 metra od iných osôb.

Všetkým podnikom a zariadeniam s občerstvením je umožnený predaj jedla na zobratie so sebou, nápojov a cukrovín. Sú otvorené kaviarne s vonkajšími terasami a reštauračné zariadenia aj v interiéri s dodržaním nariadení – rúška, dezinfekcia, dvojmetrové odstupy.

Cestovanie v rámci krajiny je bez obmedzení.

Pozornosť treba venovať aj podmienkam pri návrate zo zahraničia na Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet