Na hlavný obsah

Dovolenka v Taliansku? Takéto sú podmienky vstupu do krajiny

Prinášame vám prehľad pravidiel a opatrení.

Dovolenka v Taliansku? Takéto sú podmienky vstupu do krajiny
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Medzi Slovákmi obľúbené dovolenkové destinácie patrí aj Taliansko. Pred vycestovaním i počas pobytu však treba mať na pamäti viacero povinností a opatrení. Tie sa môžu meniť, preto odporúčame skontrolovať si pred vycestovaním všetky dôležité informácie aj na stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Čo je potrebné pri vstupe do Talianska?

Pri vstupe do Talianska musí cestujúci z krajín kategórie štátov C, kde patrí aj Slovensko, predložiť digitálny COVID preukaz EÚ, vyplniť a odoslať digitálny elektronický formulár a oznámiť svoj príchod na oddelení prevencie príslušného zdravotníckeho zariadenia.

Rozdelenie krajín a informácie pre cestujúcich sú dostupné aj na stránke talianskeho ministerstva zdravotníctva.

Ak nemáte ani splnenú ani jednu z týchto podmienok, môžete vstúpiť do Talianska za predpokladu, že:

  • podstúpite karanténu desať dní na adrese bydliska, ktorú oznámite po vstupe na územie štátu odboru prevencie príslušného miestneho zdravotného úradu,
  • na konci desaťdňovej karantény vykonáte ďalší molekulárny alebo antigénový test.

Deti mladšie ako šesť rokov sú vyňaté z vykonania PCR alebo antigénového testu, nie však z povinnosti izolácie, ak je to uplatniteľné.

Povinná registrácia pred vstupom do Talianska

Od 24. mája musí každý cestujúci pred vstupom do Talianska vyplniť a odoslať digitálny elektronický formulár.

Dieťa môže byť zaregistrované spolu so sprevádzajúcou dospelou osobou. Vo formulári sa uvádzajú základné informácie o plánovanej ceste, telefonický kontakt a miesto pobytu v Taliansku. 

Formulár je potrebné vyplniť pred odletom. Po vyhodnotení formuláru dostane cestujúci na e-mail formulár v PDF formáte a individuálny QR kód, ktorým je potrebné preukázať sa pri vstupe do dopravného prostriedku (tento môže byť priamo z mobilu alebo v tlačenej forme).

Vo veľmi výnimočných prípadoch, pokiaľ nie je možnosť vyplniť digitálny elektronický formulár, je možné sa preukazovať aj čestným vyhlásením.

Oznamovacia povinnosť

Pri vstupe do Talianska platí oznamovacia povinnosť na oddelení prevencie príslušného zdravotníckeho zariadenia.

To je potrebné si vyhľadať podľa miesta pobytu. Do vyhľadávača okrem miesta zadajte „ASL dipartimento prevenzione“. V prípade, že sa nedarí zaregistrovať, odporúča slovenský rezort diplomacie kontaktovať regionálne bezplatné čísla.

V prípade organizovanej turistiky vykonáva registráciu na požiadanie ubytovacie zariadenie v spolupráci s tour operátormi.

Vstup a tranzit bez karantény a testu

Vstup a tranzit cez Taliansko bez povinnosti karantény a testu na COVID-19 je možný v nasledujúcich prípadoch tým, ktorí nevykazujú žiadny z príznakov ochorenia COVID-19.

Pre slovenských občanov, pokiaľ cestujú individuálne (nie verejnou dopravou) je tranzit možný, nesmie však prekročiť 36 hodín na území Talianska. V prípade leteckého tranzitu nie je možné opustiť letisko až do odchodu do cieľovej krajiny. 

V prípade pobytu v Taliansku je možné vycestovať z Talianska vlastným dopravným prostriedkom. Maximálne však na 24 hodín a do vzdialenosti najviac 60 km od ubytovania. V tomto prípade sa nemusíte znovu preukazovať testom a vyplňovať opätovne digitálny formulár. Uvedené sa nevzťahuje pri použití verejnej dopravy.

Aké sú opatrenia v Taliansku?

Talianska vláda schválila dekrét pre uvoľňovanie opatrení od 26. apríla do 31. júla 2021. Krajina je podľa neho farebne rozdelená na zóny, na ktoré sa vzťahujú rozdielne obmedzenia. V bielej zóne, ktorá aktuálne platí pre všetky regióny, je najmiernejší režim s povolením všetkých aktivít, okrem otvorených diskoték a tanečných klubov.

Za nedodržanie opatrení možno uložiť pokutu od 400 do 1 000 eur. Pokuta sa platí na mieste v hotovosti.

Čo robiť v prípade podozrenia na COVID-19?

Každý, kto pricestuje do Talianska a počas pobytu zistí, že bol v kontakte s infikovanou osobou na COVID-19, resp. sám bude vykazovať príznaky, musí absolvovať test a následne povinnú štrnásťdňovú karanténu v ubytovacom zariadení, ktoré si musí individuálne hradiť.

Pozornosť venujte aj podmienkam pri návrate zo zahraničia na Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet