Na hlavný obsah

Dva PCR testy mesačne by mohli byť zadarmo. Aká bude cena antigénových testov?

Antigény budú dodávať hmotné rezervy.

Dva PCR testy mesačne by mohli byť zadarmo. Aká bude cena antigénových testov?
Na snímke odberné miesto na antigénové testovanie. Foto: TASR/AP

Koalícia sa už dohodla na preplácaní antigénových testov. Od 9. augusta budú stáť päť eur. Testovať sa nimi bude v nemocniciach a dodávať ich má Správa štátnych hmotných rezerv.

Ľudia budú mať nárok aj na niekoľko PCR testov zdarma. Presný počet ešte spresní ministerstvo zdravotníctva, no hovorí sa o dvoch testoch mesačne. Tie budú nad rámec tých, na ktoré majú ľudia nárok, pokiaľ sa stretli s infikovaným koronavírusom, majú príznaky, alebo sa vrátili zo zahraničia.

Predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko potvrdil, že predbežná dohoda na riešení už existuje.

Definitívne znenie vyhlášky si majú ešte odkomunikovať koaliční lídri, hovorí predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Zároveň spresňuje, že by to bolo v prípade, ak by sa spustil covidový automat a niektoré okresy by sa stali červené, a zároveň by bol potrebný na vstup do niektorých prevádzok antigénový alebo PCR test.

„V tom prípade je návrh, že keď sa bez indikácie po 9. auguste bude potrebovať dať niekto otestovať, bude môcť ísť dvakrát na test, zvyšné testy by si musel uhrádzať,“ vysvetlila.

Kollár zároveň dodal, že ak by prišiel na stôl akýkoľvek návrh na povinné očkovanie, jeho hnutie ho bude vetovať.

Zámer koalície je motivovať ľudí, aby sa dali zaočkovať vysvetľuje podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. A opäť ľudí vyzýva, aby sa dali zaočkovať, pretože to je podľa neho jedinou cestou, ako sa dostať z pandémie.

„Občania budú mať dostupné testy, tie ale majú byť len akousi nevyhnutnou náhradou pre tých, ktorí sa nemôžu dať očkovať,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko