Na hlavný obsah

Dvaja slovenskí atléti skončili pred začiatkom OH v Tokiu v karanténe

Vyhodnotili ich ako možný blízky kontakt nakazenej osoby.

Dvaja slovenskí atléti skončili pred začiatkom OH v Tokiu v karanténe
Na snímke lekár slovenskej výpravy v Tokiu Roman Fano. Foto: TASR

Deň pred otvorením OH v Tokiu je už takmer celá slovenská výprava v Japonsku a zatiaľ sa jej vyhli pozitívne prípady na COVID-19. Do štrnásťdňovej karantény však museli ísť dvaja členovia atletického tímu. Tá by však ich štart na hrách nemala ovplyvniť.

Dvojicu z atletického tímu označili organizátori ako možné blízke kontakty nakazenej osoby. „To je taký kontakt, ktorý bol ešte v lietadle a ide o dve sedadlá vedľa, vpredu a vzadu. Vytvoríte si štvorec a všetci tí, čo v ňom sedia, sú možné kontakty,“ vysvetlil lekár tímu Roman Fano.

„Potom existuje ešte blízky kontakt, keď sme s niekým v miestnosti viac ako 15 minút bez rúška a je pozitívny.“ Dvojici z atletického tímu sa skončí karanténa 30. júla a neovplyvní ich štart na podujatí: „Stihnú preteky aj oficiálny tréning,“ ozrejmil lekár. Ostatní športovci sú zdraví.

S koronavírusom majú v Tokiu problém Česi, ktorí obývajú rovnakú budovu ako Slováci, no o pár poschodí nižšie. „Situácia je pre všetkých veľmi náročná. Všetci sa musia denne testovať. Pokiaľ bol niekto pozitívny, ide na dva PCR testy a ide do karanténneho centra, ak by mal príznaky, tak by ho izolovali v nemocnici,“ uviedol Fano.

Česi po prvých problémoch umiestnili možné blízke kontakty do samostatných izieb, aby zabránili prípadnému šíreniu nákazy. Slováci by postupovali podobne, no majú menšie kapacity. „Česi boli už na hrane a v prípade, že to už nie je možné, treba sa obrátiť na organizátorov. Tí však umiestnia športovcov do karanténnych priestorov, kde je to už dosť tvrdé. To odlúčenie od výpravy je veľké, a preto sa tomu krajiny bránia,“ vysvetlil.

Napriek prísnym opatreniam však organizátori povolili vstup na piatkový otvárací ceremoniál všetkým športovcom i šiestim členom realizačného tímu z každej krajiny. „Predbežne sme nahlásili 20 až 25 športovcov, ale nechávame to na nich,“ dodal vedúci výpravy Roman Buček.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport