Na hlavný obsah

Dvanástu etapu TdF ovládol Saganov tímový kolega Politt

Z výhry sa tešil po úspešnom úniku.

Nemecký cyklista Nils Politt vyhral 12. etapu 108. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Bora Hansgrohe sa presadil po úniku a 159,4 km dlhú trať zo Saint-Paul-Trois-Châteaux do Nimes zvládol za 3:22:12 h.

Druhý finišoval vo štvrtok (8. 7.) Španiel Imanol Erviti (Movistar) a tretí skončil Austrálčan Harry Sweeny (Lotto Soudal). Slovák Peter Sagan z Bory Hansgrohe pred etapou odstúpil z pretekov pre zranenie kolena.

Vo štvrtok bola na programe kratšia trasa s jediným kategorizovaným stúpaním Côte du Belvédre (4,5 km, 4,5%) v strede trate. Situáciu však skomplikoval silný vietor, pre ktorý posunuli štart o desať minút.

Hneď po ňom sa pelotón na bočnom vetre začal trhať a vytvorili sa štyri skupiny s miernymi rozostupmi. To využili pretekári na čele a vytvorili silný trinásťčlenný únik. Nik z neho však nemohol ohroziť Pogačarovu pozíciu na čele celkového poradia.

Skupina výborne spolupracovala a aj vďaka vetru do chrbta sa jej náskok rýchlo zvyšoval. Po 40 km mala k dobru sedem a v polovici trate dokonca až desať minút. Bolo tak zrejmé, že v Nimes nepríde k hromadnému špurtu, ale víťaz vzíde práve z pretekárov v úniku.

V pelotóne si strážili situáciu jazdci Pogačarovho tímu, aby sa na vetre neodtrhli niektorí z jeho konkurentov. Päťdesiat kilometrov pred cieľom mal únik náskok už vyše 12 minút a v tom čase sa v ňom začalo útočiť.

Ako prvý to vyskúšal Politt, dostihli ho Sweeny a Mezgec, ale čoskoro aj ostatní a tak skupina pokračovala spolu. Pokoj zbraní však vydržal len chvíľku, keďže 39 km pred koncom si polminútový náskok vytvorila štvorica, v ktorej opäť nechýbali Politt so Sweenym a pridali sa Küng s Ervitim.

Ich pokus vyšiel a postupne zvýšili náskok nad minútu. Na poslednom stúpaní bez kategórie (3,9 km, 3%) znovu zaútočil Sweeny a zo štvorice vypadol Küng. V závere kopca vyrazil Politt a zostal vpredu sám.

Pred dvoma prenasledovateľmi mal náskok okolo 15 sekúnd a pred sebou už len desať kilometrov po vetre a z časti dolu kopcom. Dvadsaťsedemročný nemecký cyklista si už nedal zobrať víťazstvo a dosiahol najväčší úspech doterajšej kariéry.

V piatok (9. 7.) je na programe 219,9 km dlhá a rovinatá etapa z Nîmes do Carcassonne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport