Na hlavný obsah

Dve desaťročia a zhruba 100 vrážd. V Mexiku zabili ďalšieho novinára

Už skôr uviedol, že sa mu vyhrážajú.

Mexického novinára Ricarda Lópeza vo štvrtok (22. 7.) zavraždili na severe krajiny pokladanej za jednu z najviac nebezpečných pre žurnalistov, oznámila v piatok (23. 7.) agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

„Pred chvíľou bol novinár Ricardo López z InfoGuaymas zbavený života v meste Guaymas v štáte Sonora. Vyšetrovanie sa začína,“ uviedla prokuratúra spomínaného mexického štátu na twitteri.

Dvadsaťsedemročný López riadil spomenutý portál InfoGuaymas. Vlani v marci uviedol, že mu pre túto prácu vyhrážajú. „Tlač v prístave Guaymas pracuje v ohrození. Podali sme sťažnosť generálnemu prokurátorovi,“ uviedol vtedy.

López podľa miestnej tlače predtým pracoval pre televíznu stanicu Televisa a ďalšie miestne médiá v Sonore.

Jeho vražda nasleduje šesť týždňov po tom, ako v polovici júna v štáte Oaxaca zastrelili novinára Gustava Sáncheza. V máji v Sonore zavraždili žurnalistu Benjamina Moralesa.

V Mexiku od roku 2000 zavraždili okolo stovky novinárov – z toho osem v minulom roku, pripomenula AFP a dodala, že podľa organizácií na obranu slobody tlače zostáva 90 % z týchto zločinov nepotrestaných.

Minulý mesiac však mexický súd odsúdil na vyše 32 rokov väzenia jedného z vrahov novinára Javiera Valdeza, ktorý bol spolupracovníkom AFP. Rozsudok zaznel len niekoľko hodín po zavraždení novinára Sáncheza. Úrady ponúkali odsúdencovi miernejší trest, ak prezradí meno človeka, ktorý si vraždu objednal, ale márne.

Valdez bol spoluzakladateľom týždenníka Riodoce a spolupracovníkom denníka La Jornada a agentúry AFP. Bol uznávaným novinárom, najmä za svoju investigatívnu prácu, ktorá sa týkala obchodu s drogami na severe Mexika. Tam pôsobí obávaný kartel Sinaloa, ktorý dlhé roky riadil Joaquín Guzmán prezývaný El Chapo, ktorý si teraz odpykáva doživotný trest v USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet