Na hlavný obsah

ECDC varuje pred cestovaním na niektoré z gréckych ostrovov

Platí pre ne najvyššie riziko nákazy koronavírusom.

ECDC varuje pred cestovaním na niektoré z gréckych ostrovov
Na snímke pobrežie gréckeho ostrova Mykonos. Foto: TARS/AP

Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) vo štvrtok (29.7.) preradilo 13 gréckych ostrovov v Egejskom mori medzi oblasti s najvyšším rizikom nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECDC tým dôrazne varuje pred cestovaním do týchto oblastí. Medzi ostrovmi, ktoré sú na mape ECDC vyznačené tmavočervenou, sú populárne turistické destinácie ako Santorini, Mykonos či Rhodos. Pred týždňom preradil úrad do tmavočerveného stupňa aj najväčší grécky ostrov Krétu.

<strong>14-dňová incidencia pozitívnych prípadov na 100 000 obyvateľov.</strong>Foto: ECDC
Foto: ECDC

ECDC hodnotí európske regióny na štvorstupňovej škále od zelenej, ktorá charakterizuje najnižšiu mieru rizika nákazy, až po tmavočervenú. V nej sú v súčasnosti zaradené Cyprus, Holandsko, veľká časť Španielska či Korzika.

Hodnotenie sa odvodzuje napríklad od počtu nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 14 dní na 100 000 obyvateľov. Hodnotenie zverejňujú každý štvrtok.

Hodnotenie ECDC využívajú štáty Európskej únie, keď stanovujú svoje vlastné pravidlá pre cestovanie a návrat z jednotlivých krajín a regiónov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet