Na hlavný obsah

Egypt posilňuje v Stredomorí vojenskú prítomnosť, v oblasti otvoril základňu

Nachádza sa 255 km na západ od Alexandrie.

Egypt posilňuje v Stredomorí vojenskú prítomnosť, v oblasti otvoril základňu
Na snímke egyptské stíhacie lietadlá. Foto: TASR/AP

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí otvoril v sobotu 3. júla novú strategickú námornú základňu na pobreží Stredozemného mora, ktorá bude slúžiť na „zabezpečenie lodných trás“, informoval jeho úrad.

„Ide o najnovšiu vojenskú základňu Egypta na pobreží Stredozemného mora. Jej úlohou bude poskytovať bezpečnosť severnému a západnému predpoliu krajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení kancelárie egyptskej hlavy štátu.

Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnil aj korunný princ mesta Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch (SAE) šejk Muhammad Zájid Nahján, informuje tlačová agentúra AFP. Základňa sa nachádza približne 255 kilometrov západne od mesta Alexandria, smerom k hraniciam Egypta s Líbyou – krajinou, kde Egypt a SAE zohrávajú kľúčovú vojenskú úlohu.

Egyptské štátne noviny Achbar al-Júm priniesli správu, že predmetná základňa zahŕňa aj vzletovú (pristávaciu) dráhu a 1 000 metrov dlhú prístavnú hrádzu. Otvorenie základne prišlo v čase ôsmeho výročia vojenského prevratu v tejto severoafrickej krajine, počas ktorého Sísí zosadil islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet