Na hlavný obsah

EMA potvrdila možnú súvislosť mRNA vakcín so zriedkavými srdcovými ochoreniami

Vakcína Janssen sa neodporúča pre ľudí trpiacich syndrómom deravých kapilár.

EMA potvrdila možnú súvislosť mRNA vakcín so zriedkavými srdcovými ochoreniami
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska lieková agentúra (EMA) dospela k záveru, že existuje možná spojitosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi myokarditídy a perikarditídy a vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna). Informovala o tom EMA v piatok (9. 7.) na svojej webovej stránke.

Nové poznatky odporučila uviesť v príbalových letákoch ako vedľajšie účinky a tiež o nich informovať zdravotníkov a všetkých, ktorí sa dajú alebo dali zaočkovať niektorou z týchto vakcín.

Myokarditída a perikarditída sú zápalové ochorenia srdca, ktorých symptómy často zahŕňajú napríklad dýchavičnosť, rýchly a nepravidelný tlkot srdca či bolesti hrudníka.

Výsledky odhalili 145 prípadov myokarditídy medzi ľuďmi v rámci Európskeho hospodárskeho spoločenstva, ktorí dostali vakcínu Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech, a 19 prípadov medzi očkovanými očkovacou látkou Spikevax.

Perikarditídu identifikovali v 138 prípadoch po očkovaní vakcínou Comirnaty a v 19 prípadoch pri očkovacej látke Spikevax.

EMA zároveň neodporúča očkovanie vakcínou Janssen od Johnson & Johnson ľuďom, ktorí trpia syndrómom deravých kapilár. Pri tomto syndróme dochádza k úniku krvi do okolitého tkaniva, svalov alebo dutín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet