Na hlavný obsah

EÚ doručí do nedele členským štátom spolu 500 miliónov dávok vakcín

Majú stačiť na zaočkovanie väčšiny obyvateľstva.

EÚ doručí do nedele členským štátom spolu 500 miliónov dávok vakcín
Na ilustračnej snímke kontajner s vakcínami proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech na letisku v Sarajeve 4. mája 2021. Foto: TASR/AP

Európska únia splnila sľub a doručila do členských štátov dostatok vakcín potrebných na zaočkovanie 70 percent tamojšej dospelej populácie.

V sobotňajšom (10. 7.) vyhlásení to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

Dodala, že boj s pandémiou koronavírusu naďalej pokračuje a je teraz na jednotlivých štátoch, aby svojich obyvateľov čo najrýchlejšie zaočkovali.

„Dnes mám pre občanov Európy dobrú správu. EÚ dodržala svoje slovo,“ uviedla von der Leyenová s tým, že s koncom tohto víkendu EÚ doručí do členských štátov spolu asi 500 miliónov dávok vakcín.

„Naša očkovacia kampaň od začiatku roka nesmierne zrýchlila. Náš spoločný postup je úspešný. Z tejto krízy môžeme vyjsť len spolu,“ dodala.

EÚ je podľa predsedníčky EK pripravená štátom doručiť ešte ďalšie dávky vakcín, vrátane tých, ktoré farmaceutické spoločnosti vyvíjajú priamo na obranu proti novým variantom koronaviru.

„Členské štáty teraz musia urobiť všetko pre zvýšenie vakcinácie. Až potom budeme v bezpečí,“ uviedla von der Leyenová.

Na začiatku vakcinačnej kampane proti koronavírusu čelila EÚ značnej kritike, najmä pre výrazne rýchlejšiemu postupu imunizácie v USA či v Británii.

Von der Leyenová však v máji vyhlásila, že dôležitý bude konečný výsledok a sľúbila, že do júla bude mať možnosť nechať sa zaočkovať 70 percent z 366 miliónov dospelých ľudí žijúcich v EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet