Na hlavný obsah

EÚ podporuje zmiernenie napätia medzi Arménskom a Azerbajdžanom, tvrdí Michel

Minuloročný konflikt medzi krajinami si vyžiadal asi 6 500 obetí.

EÚ podporuje zmiernenie napätia medzi Arménskom a Azerbajdžanom, tvrdí Michel
Ľudia kráčajú v smútočnom sprievode na pamiatku padlých v bojoch s Azerbajdžanom v Jerevane. Foto: TASR/AP

Európska únia podporuje medzinárodné úsilie zmierniť napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ktoré mali vlani medzi sebou konflikt o sporný región Náhorný Karabach. Oznámil to v sobotu (17. 7.) predseda Európskej rady Charles Michel, píše agentúra AFP.

Michel počas svojej návštevy Arménska takisto vyjadril podporu Minskej skupine Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá vznikla za účelom pomoci riešenia sporov týchto dvoch krajín. Skupine predsedajú Francúzsko, Rusko a Spojené štáty.

Náhorný Karabach je územie väčšinovo obývané Arménmi, no inak je súčasťou Azerbajdžanu.

Konflikt medzi Arménskom a Azerbajdžanom vypukol v septembri 2020 a vyžiadal si približne 6 500 obetí na životoch vrátane civilistov, pripomína AFP.

Boje sa zastavili po podpísaní Ruskom sprostredkovanej mierovej dohody začiatkom novembra minulého roka. Azerbajdžan získal späť územia, o ktoré prišiel v predošlej vojne v 90. rokoch.

Situácia na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa opäť vyostrila začiatkom mája tohto roka. Arménsko viackrát obvinilo Azerbajdžan z narušenia štátnych hraníc a obsadzovania pohraničných oblastí na území Arménska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet