Na hlavný obsah

EÚ predĺžila sankcie proti Rusku za konflikt na Ukrajine

Zostanú v platnosti minimálne do budúceho roka.

EÚ predĺžila sankcie proti Rusku za konflikt na Ukrajine
Na ilustračnej snímke ľudia držia vlajky Európskej únie a Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie sa v pondelok 12. júla zhodli na ďalšom polročnom predĺžení hospodárskych sankcií uvalených na Rusko za jeho úlohu v konflikte na východe Ukrajiny.

Ministri zahraničia členských krajín tak už po druhý raz formálne predĺžili platnosť postihov zameraných na banky, energetické podniky či dovoz zbraní.

Pondelkové rozhodnutie nadväzuje na júnový samit prezidentov a premiérov krajín EÚ, podľa ktorých Moskva naďalej neplní podmienky mierovej dohody z Minska.

„Vo svetle faktu, že tieto dohody nie sú úplne v praxi dodržiavané Ruskom, sa lídri jednomyseľne zhodli na pokračovaní ekonomických sankcií proti tejto krajine,“ uviedla v pondelok vo vyhlásení Rada EÚ.

Zasiahnu banky aj výrobu ropy

Sankcie obmedzujú prístup niektorých ruských bánk a spoločností na kapitálové trhy EÚ, zakazujú niektoré formy finančnej pomoci a sprostredkovania pre ruské finančné inštitúcie.

Zakazujú tiež dovoz a vývoz akéhokoľvek tovaru, ktorý by mohlo Rusko vojensky využiť.

Vzťahujú sa aj na vývoz citlivých technológií, ktoré by mohol využiť ruský energetický sektor napríklad na výrobu ropy. V platnosti budú najmenej do konca januára budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet