Na hlavný obsah

Eurokomisia zhodnotila stav právneho štátu v členských krajinách

Skritizovala Maďarsko i Poľsko.

Eurokomisia zhodnotila stav právneho štátu v členských krajinách
Na ilustračnej snímke vlajky členských krajín EÚ pred budovou Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Podmienky pre nezávislý súdny systém, pluralitu médií či boj s korupciou sa v niektorých krajinách Európskej únie od minulého roka zhoršili.

V utorok (20. 7.) to uviedla Európska komisia vo svojom druhom ročnom hodnotení stavu právneho štátu vo všetkých 27 členských krajinách.

Správu predstavili podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

Komisia negatívne hodnotí vývoj najmä v Maďarsku a v Poľsku, ktoré sa dlhodobo snaží presvedčiť, aby rešpektovali vládu práva a európske hodnoty.

Naopak, v mnohých krajinách sa situácia podľa Komisie v niektorých bodoch, aj na základe minuloročnej prvej správy, zlepšila.

Brusel zaviedol systém hodnotenia všetkých členských štátov po tom, ako mu vlády v Budapešti a Varšave vyčítali údajnú zaujatosť voči Maďarsku a Poľsku.

Rovnako ako vlani hodnotila aj teraz komisia štyri základné oblasti: súdne systémy, boj proti korupcii, pluralitu médií a celkovú kontrolu a vyváženosť inštitúcií.

Maďarské médiá

V maďarskom prípade má Komisia obavy najmä z vývoja v oblasti médií a v boji s korupciou.

„Nezávislé kontrolné mechanizmy na odhaľovanie korupcie sú naďalej nedostatočné,“ uviedla EK, podľa ktorej maďarský systém nerieši ani riziká rozširovania klientelizmu či väzieb medzi politikmi a biznismenmi.

EK sa domnieva, že nezávislé médiá a novinári čelia v krajine zastrašovaniu a prekážkam v práci. Počas covidovej pandémie sa navyše v Maďarsku zvýšil tlak na nezávislosť médií prostredníctvom zadávania štátnej inzercie.

Poľské súdnictvo

V prípade Poľska má zase únijná exekutíva výhrady najmä k reforme súdnictva, ktorá podľa nej ohrozuje nezávislosť sudcov.

„Reformy poľského súdneho systému vrátane najnovšieho vývoja naďalej vyvolávajú vážne obavy,“ vyhlásila EK.

Dnešné hodnotenie nemá praktický vplyv na vývoj série konaní, ktoré Komisia v minulosti začala s oboma krajinami.

EK však tvrdí, že k nemu môže prihliadnuť pri využití nových pravidiel spájajúcich čerpanie unijných peňazí s dodržiavaním princípov právneho štátu.

Komisia k nemu chce prvýkrát siahnuť na jeseň a europoslanci ju vyzývajú, aby s odberom fondov Poľsku a Maďarsku neváhala.

Pozrite si reportáž, ktorú pre RTVS pripravil Martin Hílek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet