Na hlavný obsah

Eurokomisia žiada zrušenie zákazu cestovania na Maltu pre nezaočkovaných

Jednotné pravidlá sa dohodli prijatím covidpasov.

Eurokomisia žiada zrušenie zákazu cestovania na Maltu pre nezaočkovaných
Ilustračné foto z Malty. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) chce presvedčiť Maltu, aby prehodnotila svoje rozhodnutie uzavrieť hranice pre tých Európanov, ktorí nie sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. V pondelok (12. 7.) to uviedol eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders, píše agentúra AFP.

Malta minulý týždeň v piatok (9. júla) ako prvá krajina v Európskej únii oznámila, že zatvára svoje hranice pred nezaočkovanými cestujúcimi v nádeji, že tak zastaví rastúci počet nových infekcií koronavírusu.

Reynders v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter uviedol, že za covidpasy EÚ zodpovedajú všetky členské štáty, čo by Malta mala rešpektovať. 

Tieto covidpasy okrem očkovania umožňujú cestovanie aj osobám s čerstvým negatívnym PCR testom a osvedčením od lekára o prekonaní choroby.

Eurokomisár pripomenul, že na úrovni EÚ sa prijali dve rozhodnutia, a to celoeurópske osvedčenie v súvislosti s ochorením COVID-19 a odporúčanie prijaté všetkými 27 členskými krajinami.

Toto odporúčanie vychádza z myšlienky, že covidpasy postačia dovtedy, kým sa v niektorej členskej krajine nezhorší pandemická situácia. V takom prípade môže zafungovať takzvaný mechanizmus záchrannej brzdy a hostiteľská krajina môže vyžadovať od cestujúcich dodatočné testovanie či pobyt v karanténe.

„Aj preto budeme s Maltou rokovať o uznaní PCR testov,“ vysvetlil Reynders. Dodal, že kvôli nárastu infekcií variantom delta je prirodzené pokračovať v opatreniach v podobe testov a karantény, nie však vo forme zákazu cestovania.

Maltské rozhodnutie neakceptovať PCR testy skritizoval aj francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Clément Beaune, ktorý tento krok vníma ako porušenie dohodnutých a harmonizovaných európskych pravidiel.

Malta, ktorá má okolo 500 000 obyvateľov, sa môže pochváliť najvyššou zaočkovanosťou v EÚ, keď už 79 percent dospelej populácie dostalo obe dávky proticovidových vakcín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet