Na hlavný obsah

Europarlament odsúdil maďarský zákon, ktorý má diskriminovať LGBTI

Hovorí o rozklade právneho štátu.

Europarlament odsúdil maďarský zákon, ktorý má diskriminovať LGBTI
Zasadnutie európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) „čo najdôraznejšie odsudzuje“ nový maďarský zákon proti osobám patriacim do LGBTI komunity, ako aj rozklad demokracie a právneho štátu v Maďarsku. Uvádza sa to v rezolúcii, ktorú europoslanci schválili vo štvrtok (8. 7.).

Uznesenie schválilo 459 poslancov, proti sa vyslovilo 147 a 58 sa zdržalo hlasovania. Legislatívna úprava prijatá maďarským parlamentom predstavuje podľa rezolúcie jasné porušenie základných práv zakotvených v Charte základných práv a v zmluvách EÚ, ako aj právnych predpisov Únie o vnútornom trhu.

Prijatie nového maďarského zákona nie je podľa poslancov ojedinelým prípadom, ale „skôr ďalším úmyselným a vopred plánovaným príkladom postupného podkopávania základných práv v Maďarsku“, kde sa štátom podporovaná fóbia voči LGBTIQ komunite a dezinformačné kampane stali nástrojmi politickej cenzúry.

Toto porušovanie ľudských práv je súčasťou širšieho politického programu zameraného na rozklad demokracie a právneho štátu vrátane slobody médií, a preto by sa malo považovať za systematické porušovanie hodnôt EÚ.

EP vyzval Európsku komisiu, aby voči Maďarsku okamžite iniciovala zrýchlené konanie o porušení povinnosti. Poslanci tiež očakávajú, že exekutíva EÚ v prípade potreby využije všetky procesné nástroje Súdneho dvora EÚ vrátane žiadosti o dočasné opatrenia spojené so sankciami za ich nedodržiavanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet