Na hlavný obsah

Europoslanci podporili posilnenie právomocí Európskej liekovej agentúry

V budúcnosti to má umožniť lepšiu reakciu na krízy.

Europoslanci podporili posilnenie právomocí Európskej liekovej agentúry
Na snímke sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA) v Amsterdame. Foto: TASR/AP

Európsky parlament podporil posilnenie právomocí Európskej agentúry pre lieky (EMA), ktoré by malo krajinám Európskej únie v budúcnosti pomôcť lepšie reagovať na krízy podobné súčasnej pandémii koronavírusu.

Poslanci vo štvrtok (8. 7.) schválili návrh na rozšírenie pôsobnosti EMA, ktorá by mala monitorovať zásoby kľúčových liekov v EÚ a riešiť prípadné nedostatky. Európski zákonodarcovia chcú tiež vytvoriť digitálnu databázu liekov prístupnú EMA aj úradom členských krajín. Parlament bude o schválenej pozícii ďalej rokovať s členskými štátmi Únie.

Rozšírenie právomocí EMA je súčasťou prípravy zdravotnej únie, v rámci ktorej chce Európska komisia v reakcii na problémy vyvolané pandémiou posilniť aj úlohu Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Plánuje tiež spoločnú podporu výskumu nových liečiv či sprístupnenie lacnejších generických liekov obyvateľom EÚ.

Nedostatok liekov a materiálu by sa nemal opakovať

V prípade liekovej agentúry by reforma mala zabrániť opakovaniu situácie, keď najmä v prvej fáze pandémie niektoré krajiny trpeli nedostatkom ochranných pomôcok či liekov a ďalšie štáty zakázali ich vývoz.

„Musíme mať prehľad o zásobách, poznať aktuálnu ponuku a dopyt, pohyb liekov i zdravotníckeho materiálu medzi štátmi, a tiež sledovať výrobné aj dodávateľské reťazce. Len tak nás akákoľvek ďalšia kríza nezastihne nepripravených,“ vyhlásila podpredsedníčka EP Dita Charanzová z europoslaneckej frakcie liberálov.

Poslanci schválili návrh výraznou väčšinou 587 k 28 hlasom. Ak sa na návrhu v nasledujúcich mesiacoch zhodnú členské štáty, EMA by mala mať k dispozícii centralizovanú digitálnu databázu liekov, na základe ktorej by v spolupráci s národnými orgánmi zisťovala medzery v zásobách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet