Na hlavný obsah

Europoslanci vyzvali členské štáty EÚ na bojkot OH v Pekingu

Zimné hry sa v čínskej metropole konajú v roku 2022.

Europoslanci vyzvali členské štáty EÚ na bojkot OH v Pekingu
Žena drží čínsku a olympijskú zástavu Peking 2022. Foto: TASR/AP

Európski poslanci vyzvali vo štvrtok vládnych predstaviteľov a diplomatov členských krajín, aby nechodili na nadchádzajúce zimné olympijské hry, ktoré sa budú v roku 2022 konať v Pekingu.

Ako píše agentúra AFP, za túto nezáväznú rezolúciu, ktorá mala podporu všetkých hlavných politických frakcií, hlasovalo 578 poslancov, 29 bolo proti a 73 sa zdržalo hlasovania.

Europoslanci v rámci uznesenia vyzvali európske členské štáty a inštitúcie, aby odmietli pozvania pre svojich vládnych predstaviteľov a diplomatov, „pokiaľ čínska vláda nedosiahne preukázateľné zlepšenie situácie v oblasti ľudských práv v Hongkongu, Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, Tibete, vo Vnútornom Mongolsku a inde v Číne“.

Ďalší balíček sankcií

Parlament zároveň „čo najdôraznejšie“ odsúdil zatvorenie redakcie prodemokratických novín Apple Daily v Hongkongu a zadržanie ich zamestnancov.

Kontroverzný čínsky zákon o národnej bezpečnosti je podľa europarlamentu v Hongkongu zodpovedný za „núdzový stav v oblasti ľudských práv“.

Europoslanci ďalej vyzvali Brusel, aby pripravil ďalší balíček sankcií voči čínskym predstaviteľom.

Uznesenie zároveň uvádza, že predchádzajúce rozhodnutie EÚ blokovať investičnú dohodu medzi Úniou a Čínou bude platiť dovtedy, kým budú v platnosti recipročné čínske sankcie voči rôznym europoslancom a odborníkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport