Na hlavný obsah

Európska komisia schválila Česku plán obnovy, musí ale splniť jednu podmienku

Úrady musia zabrániť možnému Babišovmu konfliktu záujmov.

Európska komisia schválila Česku plán obnovy, musí ale splniť jednu podmienku
Český premiér Andrej Babiš pri príchode na samit EÚ. Foto: TASR/AP

Európska komisia v pondelok (19. 7.) schválila český národný plán obnovy, ktorý Česku otvorí cestu k viac ako siedmim miliardám eur dotácií z mimoriadneho krízového fondu Európskej únie.

Plán podľa Komisie spĺňa stanovené ekologické či digitálne kritériá, české úrady však budú musieť zabrániť možnému konfliktu záujmov premiéra Andreja Babiša, aby mohla krajina inkasovať všetky peniaze. Prvé financie by do Prahy mohli prísť v septembri, ak českú investičnú stratégiu definitívne odsúhlasia členské štáty.

Česko podľa Bruselu splnilo zásadné požiadavky, podľa ktorých musí krajina najmenej 37 percent svojho podielu na fonde vyčleniť na projekty určené na ochranu klímy a pätinu na digitalizáciu ekonomiky. Česká vláda podľa hodnotenia Komisie s prvým kritériom spojila 42 percent prostriedkov z fondu, s druhým 22 percent.

České úrady si najskôr musia splniť svoju úlohu

České úrady však budú musieť v najbližších mesiacoch dodržať kritériá stanovené pre ochranu peňazí EÚ pred konfliktom záujmov. Unijná exekutíva v tohtoročnom zverejnenom audite dospela k záveru, že úrady neriešia systémový problém so konfliktom záujmov premiéra Babiša.

Babiš podľa audítorov stále ovláda holding Agrofert, hoci ho vložil do zverenských fondov. Komisia preto nehodlá firmám z tejto skupiny vyplácať dotácie zo štrukturálnych fondov. Sám Babiš tvrdí, že konflikt záujmov nemá a že dodržiava české zákony.

Fond na oživenie a odolnosť obsahujúci vyše 700 miliárd eur je od štrukturálnych fondov oddelený. Pravidlá Únie ale aj v jeho prípade stanovujú, že členské štáty musia vylúčiť korupciu či konflikt záujmov pri nakladaní s verejnými peniazmi.

Česko v súlade s pravidlami fondu dostane na základe schváleného plánu 13 percent z celkových viac ako sedem miliár eur ešte tento rok v rámci predfinancovania, do výplaty ďalšej sumy bude ale musieť prezentovať splnenie spomínaných požiadaviek.

„Nezaplatíme, ak tento problém nebude vyriešený, a navyše budeme vymáhať späť peniaze z predfinancovania,“ povedal novinárom jeden z činiteľov Únie, podľa ktorého sa majú české úrady s požiadavkami Komisie vyrovnať najneskôr do polovice budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet