Na hlavný obsah

Európske úrady varujú pred rizikom rýchlejšieho šírenia covidu medzi deťmi

Zatváranie škôl by malo byť až poslednou možnosťou.

Európske úrady varujú pred rizikom rýchlejšieho šírenia covidu medzi deťmi
Vyučovanie na školách. Foto: RTVS

Podľa správy Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) bude v nasledujúcich mesiacoch pravdepodobne stúpať počet prípadov ochorenia COVID-19 skôr u detí než v populácii dospelých, ktorí sú v čoraz väčšej miere zaočkovaní.

Vzhľadom na pretrvávajúce riziko prenosu choroby medzi neočkovanými deťmi je viac ako dôležité, aby vzdelávací systém v krajinách Európskej únie pripravili pred nadchádzajúcim školským rokom na všetky možnosti.

Správa upozorňuje, že zatváranie škôl by malo byť až poslednou možnosťou.

Európska komisia pripomenula, že dodržiavanie fyzického odstupu, hygienické opatrenia a včasné testovanie symptomatických prípadov zostávajú aj naďalej zásadné pre prevenciu prenosu infekcií v školskom prostredí.

Správa ECDC upozorňuje, že samotné zatvorenie školy s prípadmi výskytu infekcie nie je dostatočné na to, aby sa zabránilo prenosu choroby na širšiu komunitu ľudí.

Psychické problémy detí

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti uviedla, že ochrana najzraniteľnejších osôb spoločnosti bola počas pandémie najvyššou prioritou.

„Dlhodobé zatváranie škôl v celej EÚ malo negatívny vplyv na zdravie detí a dospievajúcich. Vedie to k problémom, ako je sociálna izolácia, psychická tieseň, úzkosť a depresívne príznaky, čo je veľmi znepokojujúce,“ povedala Kyriakidisová.

Chceme sa ubezpečiť, že deti môžu aj naďalej chodiť do školy a žiť svoj život čo najbezpečnejším spôsobom. Za týmto účelom sa budú aj naďalej javiť ako nevyhnutné opatrenia na školách, ktoré zabránia prenosu choroby a udržia školy otvorené, najmä pri čoraz väčšom výskyte variantu delta,“ dodala eurokomisárka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet