Na hlavný obsah

Európu sužujú požiare. V Turecku evakuujú tisíce turistov

Problémy majú aj ďalšie krajiny.

Európu sužujú požiare. V Turecku evakuujú tisíce turistov
Na snímke dym stúpa z lesného požiaru a ohrozuje obytnú zónu v tureckom meste Bodrum. Foto: TASR/AP

Turecké pobrežie Egejského mora naďalej sužujú požiare. Rozšírili sa už aj k niektorým letoviskám, z ktorých sa museli evakuovať tisíce ľudí. Niektorí pritom museli uniknúť z hotelov obkľúčených ohňom na lodiach. Kvôli živlu už v krajine prišli o život štyria ľudia a desiatky ich utrpeli zranenia.

Hasiči bojujú s asi 50 ohniskami, prevažne na juhozápade krajiny. S požiarmi bojuje tiež Taliansko, najmä ostrov Sicília. Situácia sa v najbližších dňoch zrejme nezlepší, v južnej Európe bude pokračovať výnimočná vlna horúčav.

Požiar zasiahol turistické lokality

Situácia v Turecku je najhoršia v turisticky obľúbených provinciách Mugla a Antalya, kde je v posledných týždňoch extrémne sucho. Pri meste Bodrum odrezali plamene od zvyšku pevniny dva hotely a pobrežná stráž z nich musela za pomoci miestnych rybárov evakuovať asi 4 000 ľudí.

Hoci sú letné požiare v Turecku bežné, tie tohtoročné sa podľa vedcov z meteorologickej služby EÚ Copernicus vyznačujú nevídanou intenzitou. Podľa vedca Marka Parringtona až štyrikrát vyššou, akú kedy výskumníci zaznamenali. „Tie čísla sú oproti posledným 19 rokom mimo meradla,“ vyhlásil a dodal, že dym z požiarov sa teraz presúva cez Egejské more smerom k Cypru.

Ako v pekle

Agresivita požiarov prekvapila aj miestnych, niektorí z nich podľa denníka The Guardian prišli o obydlia i celé stáda hovädzieho dobytka. „Toto nie je normálne. Bolo to ako v pekle,“ povedal o živle miestny farmár, ktorý pri úteku pred plameňmi sám takmer prišiel o život.

Podľa mnohých vedcov sú za výnimočnými požiarmi zmeny klímy, pre ktoré je oblasť suchšia a zažíva väčšie teploty, ako tomu bývalo v minulosti. Niektorí ministri tureckej vlády však prišli so špekuláciami, že požiare úmyselne zakladá separatistická Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara považuje za teroristickú organizáciu. Nepredložili však pre svoje domnienky žiadne dôkazy.

Extrémne horúčavy budú pokračovať

Vo väčšine južnej Európy budú panovať veľmi vysoké teploty ešte v priebehu nasledujúceho týždňa a podľa niektorých predpovedí by mohli padať aj rekordy. V Ankare a na ďalších miestach v Turecku bude zrejme až o 12 stupňov viac, ako je dlhodobý augustový priemer.

Talianski hasiči v sobotu ráno ohlásili, že v posledných 24 hodinách museli vycestovať k viac ako 800 zásahom. Asi 250 z nich pritom bolo len na Sicílii, kde v piatok (30. 7.) horelo na okraji prístavného mesta Catania, do ktorého prenikal oblak hustého dymu. Letisko v tomto turisticky vyhľadávanom meste muselo na chvíľu prerušiť prevádzku.

Juh Európy v problémoch

Tamojšie úrady tiež na lodiach evakuovali asi 150 ľudí, ktorým sa nepodarilo včas dostať do bezpečia a ušli na pláž, na ktorej ich obkľúčili plamene. Podľa sicílskeho guvernéra Nella Musumeciho niektoré z ohnísk zrejme úmyselne založili podpaľači.

S požiarmi pritom zápasí aj juh Grécka. Blízko prístavu Patras museli evakuovať obyvateľov viacerých dedín. Požiare hlásia aj Bulharsko a Albánsko, kde tiež panujú veľmi vysoké teploty, rovnako aj v Severnom Macedónsku a častiach Rumunska.

Európska únia vyhlásila najvyšší stupeň nebezpečenstva požiarov v niektorých miestach Talianska, Portugalska, Španielska a časti severnej Afriky. „Riziko je teraz veľmi vysoké,“ povedal meteorológ Parrington. „V najbližších týždňoch môžeme byť svedkami ďalších požiarov, ak tieto teploty pretrvajú,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet