Na hlavný obsah

Experti tvrdia, že zaočkovaní majú oveľa viac protilátok ako tí, čo ochorenie prekonali

Výskum by mohol presvedčiť nerozhodných ľudí.

Experti tvrdia, že zaočkovaní majú oveľa viac protilátok ako tí, čo ochorenie prekonali
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: SITA/AP

Očkovaním získa človek najlepšiu ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Potvrdzujú to aj predbežné výsledky výskumu akademikov z dvoch slovenských univerzít.

Vyšetrili viac ako 1 000 nezaočkovaných dobrovoľníkov, ktorí ochorenie prekonali. Zistili, že majú oveľa menej protilátok ako tí, čo sa nechali zaočkovať.

Presvedčiť ľudí, ktorí sa nevedia rozhodnúť, či sa dajú zaočkovať, by mohli práve výsledky výskumu vedcov z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity.

Pozrite si reportáž RTVS:

„Sledovali sme imunitnú odpoveď, respektíve primárne protilátkovú odpoveď u ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19,“ uviedla vedúca výskumu epidemiologička Alexandra Bražinová.

Výsledky výskumu slovenských akademikov hovoria, že plne zaočkovaní ľudia sú pred infekciou koronavírusu chránení najspoľahlivejšie.

„Zaočkovaní majú neporovnateľne vyššie hladiny protilátok, v tejto našej metóde rádovo v tisícoch. U ľudí po ochorení to boli desiatky alebo stovky jednotiek,“ dodala Bražinová.

Podobný výskum uskutočnilo aj Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied na svojich zamestnancoch. Z predbežných výsledkov vyplýva, že vakcíny navodia silnú protilátkovú odpoveď a aj po prekonaní infekcie koronavírusu sa hladina protilátok očkovaním významne zvýši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko