Na hlavný obsah

Extrémy počasia. Európe hrozia rekordné horúčavy, v Brazílii sneží

Juh Brazílie zažíva historickú snehovú nádielku.

Juh Brazílie postihli tento týždeň mrazy neobvyklé pre túto tropickú krajinu. Teploty v niektorých miestach klesli pod mínus osem stupňov.

Brazílčania zaskočení taktiež nezvyčajnou snehovou nádielkou stavali snehuliakov na námestiach a radostne sa guľovali, informovala agentúra AP. Mrazivé teploty na juhu Brazílie pritom majú pokračovať aj v niekoľkých ďalších dňoch. Mohli by byť najnižšie v oblasti za niekoľko desiatok rokov.

„Za vyše tridsať rokov predpovedí počasia v štáte Rio Grande do Sul sme nikdy nemali také silné snehové prehánky s takou zníženou viditeľnosťou,“ citovala argentínska televízia zdroj z brazílskeho meteorologického ústavu MetSul.

Zábery Brazílčanov v bikinách na plážach vystriedali tento týždeň fotky zasnežených ulíc v krajine, ktorá teraz zažíva zimné ročné obdobie. Snežilo vo viac ako päťdesiatke miest brazílskych štátov Rio Grande do Sul, Santa Catarina a Paraná. A to aj v nižších nadmorských výškach.

Výnimočné mrazy na juhu Brazílie tiež zvýšili na svetových trhoch ceny kávy, pretože mráz ohrozuje kávovníky, citlivé na nízke teploty. Cena kávy arabica tento týždeň stúpla na najvyššiu hodnotu za viac ako šesť a pol roka. Brazília je najväčším producentom kávy na svete.

Európe hrozia rekordné horúčavy

Kým v Brazílii sneží, Európe hrozia extrémne horúčavy. Vo viacerých krajinách južnej Európy sa teploty môžu v nasledujúcich dňoch vyšplhať až na 50 stupňov. S odvolaním na Nemeckú meteorologickú službu (DWD) o tom vo štvrtok (29. 7.) informoval na svojom webe časopis Focus.

 Mimoriadne horúčavy zasiahnu podľa predpovedí DWD celé južné Taliansko – najmä Sicíliu a Sardíniu –, ako aj Grécko, Albánsko, Severné Macedónsko, Bulharsko, Rumunsko a Turecko. Meteorológovia zatiaľ nevedia odhadnúť, ako ďaleko na sever sa vlna horúčav dostane a či postihne aj Chorvátsko a Maďarsko.

Teplotný rekord z 10. júla 1977 by mohol byť prekonaný napríklad v gréckej metropole Atény. Zaznamenali tam vtedy 48 stupňov Celzia, čo je dosiaľ najvyššia nameraná teplota v Európe. V Turecku hrozia horúčavy až do 50 stupňov.

Horúčavy sú nebezpečné nielen z hľadiska zdravia, ale aj pre riziko vzniku lesných požiarov. Už teraz zaevidovali na juhu Európy 2,5-krát viac požiarov, než je ich priemerný počet. Zvyčajne do konca júla vypukne 419 požiarov, avšak tento rok ich už je vyše 1 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet