Na hlavný obsah

Fico krivo obvinil prokurátorov z nezákonného nátlaku, tvrdí Lipšic

Šéf Smeru nevie, čo by s tým mal mať spoločné.

Fico krivo obvinil prokurátorov z nezákonného nátlaku, tvrdí Lipšic
Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: TASR

Šéf Smeru-SD Robert Fico zorganizoval koncom minulého roka tlačovú konferenciu, kde krivo obvinil prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondreja Repu a Michala Šúreka z nezákonného nátlaku na v tom čase podozrivého Mariána Kučerku.

Pre TASR to uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic s tým, že trestné oznámenie, ktoré na nich Fico podal, príslušné orgány činné v trestnom konaní odmietli.

„Je preto ťažko pochopiteľné, ak sa dnes poslanec Fico verejne pýta, čo má on spoločné s krivým obvinením dvoch elitných prokurátorov,“ spresnil Lipšic.

Ďalej uviedol, že od zadržania bývalého príslušníka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Kučerku sa Repa a ani Šúrek s obvineným nestretli, „a to aj napriek tomu, že o stretnutie s nimi na účel osobného ospravedlnenia obvinený Kučerka žiadal“.

Špeciálny prokurátor podotkol, že sa v súčasnosti zintenzívňujú útoky na vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP, ktorí vyšetrujú podozrenia z korupcie na najvyšších miestach verejného života. „Týmito útokmi sa však prokurátori ÚŠP nenechajú ani v týchto vypätých dňoch a hodinách ani ovplyvniť, ani zastrašiť,“ zdôraznil.

Obvinený Kučerka poprel, že by na neho vyvíjali zo strany prokurátorov ÚŠP nátlak. Zároveň sa v marci 2021 ospravedlnil za to, že vlani u notára spísal vyjadrenie o vyvíjanom nátlaku zo strany spomínaných prokurátorov.

Opozičný Smer toto ospravedlnenie považuje za nedôveryhodné. „Najskôr, keď je ešte na slobode, cez manželku prokurátorku podá (v novembri 2020) oficiálne trestné oznámenie za hrubý nátlak od Šúreka a Repu, a až potom, čo je vo väzbe, sa im (23. marca 2021) zrazu ospravedlní,“ spresnili s tým, že vôbec nechápu, čo s tým má Fico a Smer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko