Na hlavný obsah

Finančné výhry za očkovanie dostali pravidlá. Kedy a kde sa treba prihlásiť?

Ministerstvo financií zverejnilo, ako budú odmeny fungovať.

Finančné výhry za očkovanie dostali pravidlá. Kedy a kde sa treba prihlásiť?
Očkovanie proti ochoreniu covid-19. Foto: TASR

Prihlasovanie do očkovacej lotérie v slovenskom vydaní sa spustí 1. augusta, informuje na svojom webe ministerstvo financií. Do súťaže o očkovaciu prémiu sa budú môcť registrovať všetci tí, ktorí už sú zaočkovaní, alebo sa zaočkovať ešte len dajú.

V prípade očkovacích prémií ministerstvo zatiaľ nezverejnilo konkrétne sumy, o ktoré sa bude súťažiť. „Sumy budú uvedené, keď bude schválený štatút súťaže o očkovaciu prémiu. Zákon nás púšťa do limitu dva milióny eur týždenne,“ uviedol v stredu (21. 7.) minister financií Igor Matovič (OĽANO). Dodal, že ceny budú zaujímavé a konkrétne sumy zverejnia „jeden-dva dni pred spustením“.

Prémie bude ministerstvo rozdávať takmer každý deň

„Princíp očkovacej prémie bude jednoduchý. Osoba by mala byť zaočkovaná, následne sa zaregistruje a bude zaradená do žrebovania o finančné výhry,“ uvádza ministerstvo. O očkovaciu prémiu budú môcť súťažiť všetky osoby s trvalým pobytom na Slovensku nad 18 rokov, ktoré budú zaočkované aspoň prvou dávkou dvojdávkovej vakcíny alebo jednou dávkou vakcíny od Johnson & Johnson.

Je jedno, kedy a akou vakcínou sa dali zaočkovať. Podmienkou ale je, aby tieto osoby boli registrované v databáze Národného centra pre zdravotnícke informácie (NCZI), ktoré bude každú registráciu do súťaže overovať. Zapojiť sa tak nemôžu tí, ktorí síce majú trvalý pobyt na Slovensku, ale očkovanie dostali v zahraničí.

Ministerstvo pri zverejnení pravidiel vychádza z materiálu, ktorý schválil parlament 1. júla. Registráciu plánuje spustiť v prvý augustový deň na stránke www.bytzdravyjevyhra.sk, ktorá zatiaľ nefunguje. Registrovať sa bude možné do 15. októbra 2021.

Do súťaže sa stačí zaregistrovať len raz, systém osobu po podaní druhej dávky automaticky zaradí do súťaže druhýkrát a rovnako dvakrát bude automaticky zaradený do žrebovania ten, kto dostal jednodávkovú vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson.

Sprostredkovatelia už môžu motivovať

Rovnako od prvého augusta sa budú môcť na stránke www.bytzdravyjevyhra.sk registrovať aj záujemcovia o sprostredkovateľský bonus. K registrácii budú ale potrebovať špecifický kód, o ktorý si najskôr požiada osoba, ktorú k očkovaniu motivovali.

Bonus si budú môcť uplatniť až potom, ako bude táto osoba plne zaočkovaná (buď oboma dávkami dvojdávkovej vakcíny alebo jednou dávkou vakcíny od Johnson & Johnson), najneskôr ale do 31. októbra.

Očkovacia prémia a očkovací bonus.
Mechanizmus prihlasovania sa do súťaže o očkovaciu prémiu alebo žiadosti o očkovací bonus.Foto: Ministerstvo financií
Foto: Ministerstvo financií

S motivovaním k očkovaniu nie je potrebné čakať na spustenie registrácie. „Ľudia, ktorí absolvujú kompletné očkovanie ešte pred spustením systému, teda v termíne od 1. 7. do 1. 8. 2021, budú musieť svojho sprostredkovateľa prihlásiť do 7 dní od spustenia registrácie, teda do 7. 8. 2021,“ dodáva rezort. V tomto prípade je spätnou hranicou 1. júl, a teda dátum, keď bol sprostredkovateľský bonus schválený.

Bonus bez zdanenia, prémia nižšia o 19 %

V prípade výhry bude ministerstvo prémiu vyplácať priamo na účet, ktorý súťažiaci zadá pri registrácii. Vyplatená bude vždy do 30 dní od vyhodnotenia vyžrebovania a na účet príde výhercovi nižšia o 19 %. Prémia bude totiž zdaňovaná ako finančná výhra v bežnej súťaži.

Očkovací bonus, ktorý je nastavený vo výške 30 eur za presvedčenie osoby do 50 rokov, 60 eur v prípade osoby od 50 do 60 rokov a 90 eur za presvedčenie osoby od 60 rokov veku, bude vyplácaný bez zdanenia. „Vyplatenie bonusu zároveň nebude mať vplyv na výpočet výšky sociálnych dávok,“ dodáva rezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko