Na hlavný obsah

Francúzi pokutovali Google za nerešpektovanie autorských práv

Žiadajú pol miliardy eur.

Francúzi pokutovali Google za nerešpektovanie autorských práv
Snímka z budovy Googlu v Paríži. Foto: TASR/AP

Francúzsky úrad pre hospodársku súťaž udelil spoločnosti Google pokutu vo výške 500 miliónov eur v rámci sporu o autorské práva s francúzskymi vydavateľmi, ktorí chcú, aby im americká spoločnosť zaplatila za použitie ich správ.

Úrad pohrozil tiež internetovému gigantovi ďalšími pokutami vo výške až 900 000 eur denne, ak do dvoch mesiacov nepredloží návrhy platieb za preberanie správ.

Zneužívanie dominancie na trhu

Spoločnosť Google France vo vyhlásení uviedla, že ju toto rozhodnutie „veľmi sklamalo“, a že pokuta „neodráža vynaložené úsilie ani realitu používania spravodajského obsahu na našej platforme“. Vyhlásila  aj, že rokuje o vyriešení sporu a je blízko dosiahnutia dohody s niektorými vydavateľmi.

Spor je súčasťou širšej snahy Európskej únie (EÚ) prinútiť spoločnosť Google a ďalšie technologické giganty, aby vydavateľom kompenzovali obsah. Google čelí tiež vo Francúzsku aj v EÚ obvineniam zo zneužívania dominantného postavenia na trhu.

Francúzsky protimonopolný úrad začiatkom tohto roka vydal dočasné nariadenie, v rámci ktorého mala spoločnosť Google tri mesiace na rokovania s vydavateľmi správ. Práve za porušenie tohto nariadenia nakoniec úrad udelil Google v utorok (13. 7.) pokutu.

Ďalšie pokuty

Prezidentka regulačného úradu Isabelle de Silva uviedla, že internetový gigant nerokoval s francúzskymi vydavateľmi v dobrej viere, keďže odmietol diskutovať o odmene za používanie chráneného obsahu. Okrem toho vylúčil z rokovaní časť tlače.

Google musí teraz predložiť vydavateľom a tlačovým agentúram ponuku na platby za materiál chránený autorskými právami a zodpovedajúcim spôsobom o tom informovať regulačný úrad. Ak tak neurobí, hrozia mu pokuty vo výške 900 000 eur denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet