Na hlavný obsah

Francúzsko mení podmienky pre vstup nezaočkovaných zo šiestich európskych krajín

Platiť budú od nedele 18. júla.

Francúzsko mení podmienky pre vstup nezaočkovaných zo šiestich európskych krajín
Na snímke ľudia kráčajú pred Víťazným oblúkom v Paríži. Foto: TASR/AP

Francúzsko v sobotu (17. 7.) oznámilo, že od neúplne zaočkovaných ľudí bude vyžadovať pri príchode z niektorých európskych krajín predloženie negatívneho testu na covid nie staršieho ako 24 hodín. Informovala o tom agentúra AFP.

Nové pravidlo bude platiť pre cestujúcich zo Spojeného kráľovstva, Španielska, Portugalska, Cypru, Grécka a Holandska. Do platnosti vstúpi o polnoci zo soboty na nedeľu (18.7.), uviedol v oznámení francúzsky premiér Jean Castex. Francúzsko podľa neho sprísňuje kontrolu hraníc s cieľom zabrániť šíreniu delta variantu koronavírusu a chrániť svoje nemocnice.

Ľudia prichádzajúci z Británie museli dosiaľ predložiť negatívny test nie starší ako 48 hodín. Pre zvyšné zmienené krajiny bola táto lehota 72 hodín.

Castex však spresnil, že test nebudú musieť predkladať ľudia, ktorí sú plne zaočkovaní vakcínou schválenou Európskou liekovou agentúrou (EMA), teda od výrobcov Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca alebo Johnson & Johnson. Podľa vyhlásenia je dôvodom tejto výnimky „účinnosť vakcín proti koronavírusu a najmä jeho variantu delta“.

V oznámení sa tiež uvádza, že Francúzsko umožní vstup do krajiny aj cestujúcim zo zahraničia zaočkovaným vakcínou firmy AstraZeneca vyrobenou v Indii, uviedla agentúra AP, podľa ktorej spôsobil celosvetové pobúrenie fakt, že covidový certifikát Európskej únie uznáva len vakcíny AstraZenecy vyrobené v Európe.

Vakcínu AstraZenecy produkovanú firmou Serum Institute of India už akceptuje viacero ďalších krajín EÚ, dopĺňa AP s tým, že Francúzsko stále neuznáva očkovanie čínskymi alebo ruskými vakcínami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet