Na hlavný obsah

Francúzsko zavádza povinné preukazy pri vstupoch do kaviarní či reštaurácií

Robí tak pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu.

Francúzsko zavádza povinné preukazy pri vstupoch do kaviarní či reštaurácií
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku budú od 9. augusta očkovacie preukazy povinné pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, pri cestovaní v medzimestských vlakoch či v leteckej doprave. Uviedol to v stredu (28. 7.) hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal, informuje agentúra AFP.

Koronavírusový pas je vo Francúzsku od 21. júla povinný pre návštevníkov múzeí, kín a kultúrnych centier s kapacitou nad 50 osôb. Nový zákon prijatý cez víkend oboma komorami parlamentu zároveň všetkým zdravotníckym pracovníkom nariaďuje povinné očkovanie.

Obyvatelia krajiny takýto preukaz získajú, keď predložia doklad o úplnej zaočkovanosti schválenými vakcínami alebo prekonaní nákazy koronavírusom či negatívnom výsledku testu.

Attal poznamenal, že stúpajúci počet prípadov nákazy – v priemere 19 000 prípadov denne – znamená, že situácia „sa naďalej zhoršuje a je znepokojujúca“. Vplýva na to najmä šírenie variantu delta, dodal.

Zdôraznil tiež, že v počiatočnej fáze od 9. augusta sa bude uplatňovať určitá miera tolerancie. Minister dopravy Jean-Baptiste Djebbari doplnil, že cieľom je dosiahnuť „dobrú úroveň kontroly bez toho, aby sa cestujúcim strpčoval život“.

Zákon týkajúci sa zavedenia covidových pasov vyvolal v krajine masové protesty. Prezident Emmanuel Macron cez víkend uviedol, že odmietanie očkovania sa rovná „nezodpovednosti a egoizmu“.

Obe dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dostalo vo Francúzsku už 50 percent dospelej populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet