Na hlavný obsah

Francúzsky parlament napriek protestom schválil covidový zákon

Hovorí o zdravotných pasoch i povinnom očkovaní zdravotníkov.

Francúzsky parlament  napriek protestom schválil covidový zákon
Na snímke ľudia počas protestu proti návrhu covidového zákona. Foto: TASR/AP

Francúzsky parlament v noci na pondelok (26. 7.) definitívne schválil zákon, ktorý okrem iného upravuje podmienky pre zavedenie zdravotných pasov alebo zavádza povinné očkovanie proti covidu u všetkých zdravotníckych pracovníkov.

Po štyroch dňoch a nociach diskusií a prerokovaní viac ako tisícky pozmeňujúcich návrhov poslanci a senátori na spoločnej schôdzi schválili spoločné znenie zákona. Informovali o tom agentúra AFP a francúzske médiá.

Nezaočkovaní zdravotníci nebudú prepustení

Zákon od začiatku augusta umožní rozšíriť povinnosť preukázať sa zdravotným pasom, ktorý dokladá bezinfekčnosť, o ďalšie miesta. Napríklad reštaurácie alebo obchodné centrá. Teraz táto povinnosť platí v prípade kín, múzeí, športovísk a všetkých miest, kde je viac ako 50 ľudí.

Zo zákona napokon vypadlo kontroverzné ustanovenie, že zdravotníci, ktorí sa odmietnu nechať očkovať, budú prepustení. V schválenej verzii im hrozí len pozastavenie platu.

V dolnej komore parlamentu hlasovalo za zákon 156 poslancov, 60 ich bolo proti a 14 sa zdržalo. K najhlasnejším a najvytrvalejším kritikom patril krajne ľavicový politik Jean – Luc Mélenchon, ktorý normu vidí ako „podmienenú slobodu“.

V Senáte za návrh zákona, ktorý sa snaží zabrániť ďalšiemu zhoršeniu pandémie, hlasovalo 195 zákonodarcov, 129 ich bolo proti.

Zákon ešte musí schváliť Ústavná rada, najvyššia súdna inštitúcia vo Francúzsku. Bude hodnotiť, či je norma v súlade s platnými zákonmi. Zákon rade predkladá premiér Jean Castex, ktorý ho od začiatku podporuje.

Proti pasom protestovali tisíce ľudí

Proti zdravotným pasom v sobotu (24. 7.) protestovalo po celom Francúzsku 160 000 ľudí. Len v Paríži bolo demonštrujúcich viac ako desať tisíc.

Prezident Emmanuel Macron uznal právo demonštrantov vyjadrovať svoje názory „v pokoji, za vzájomného rešpektu“, zároveň ale kritizoval aktérov stojacich za “ iracionálnou, niekedy cynickou a manipulatívnou mobilizáciou“ proti vakcínam.

Agentúra AP upozorňuje, že francúzska neochota nechať sa očkovať môže súvisieť so zdravotníckymi škandálmi s vakcínami, práškami na chudnutie alebo chybnými prsnými implantátmi, ktoré v minulosti otriasli dôverou Francúzov v zdravotníctvo.

Obmedzená platnosť

Pravidlá a obmedzenia, ktoré zavádza práve schválený zákon, ohlásil prezident Macron už 12. júla. Minister zdravotníctva Olivier Véran po schválení normy opätovne deklaroval, že vláda bude zdravotné pasy používať veľmi zriedkavo a len po obmedzený čas.

Platiť by mali počas núdzového stavu. Vláda pôvodne navrhovala ich platnosť až do 31. decembra, parlament ich však schválil len do 15. novembra. Ďalšie predĺženie by opäť muselo prejsť hlasovaním v parlamente.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet